Kultúra

2012.06.06. 16:28

Király(i) és a tizenhetedik

Székesfehérvár - Albán, Costa Rica-i, francia, spanyol (mallorcai) és nepáli együtteseket várnak a 17. Királyi Napok nemzetközi néptáncfesztiválra. Emellett Szabadkáról is érkeznek táncosok.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Finnországból pedig kantele (ősi finn húros hangszer) csoport színesíti a kínálatot. A százhalombattai fesztiválról egy-egy estére mexikói, argentin, perui csoportokat látnak vendégül. Tárgyalnak még grúz és ukrán táncegyüttesekkel is, a névsor tehát még változhat, bővülhet. Minderről szerdán sajtótájékoztatón számoltak be a Táncházban, hiszen akárcsak a korábbi alkalmakkal, idén is az Alba Regia Táncegyüttes a fesztivál házigazdája. Majoros Andor fesztiváligazgató elmondta: immár tizenhét éve a Királyi Napok határozza meg az évadjukat, és tudják azt is, hogy a fehérváriak alig várják már a tánctalálkozót.

Arra kíváncsiak, mi lesz az újdonság, az új elem. Évről évre próbálnak más és más, egzotikus, különleges csoportokat vendégül látni. A mostani meghívottak közül ilyennek számít Albánia, ahonnan most elsőként érkeznek táncosok Fehérvárra. A kényszer szülte a másik újdonságot, ez pedig a felvonulási útvonal. A Fő utca állapotára tekintettel a csoportok a Várkörúton vonulnak majd fel augusztus 15-én, a nyitó napon és augusztus 20-án, a fesztivál végén. A Városház téren a szokásos ceremónia zajlik majd, és abban sem lesz változás, hogy augusztus 16-ától esténként 2-3 együttes lép fel a téren felállított színpadon.


A Táncházban folkesteket rendeznek, komplexebb programmal: a tánctanítás, a viseletek bemutatása mellett gasztronómiai különlegességeket is kínálnak. Az idén sem marad el a királyi gyermekjátszó, 16-ától, 19-éig délutánonként egy-egy külföldi csoport foglalkozik a gyerekekkel. Idén először a Noé borrend, a fesztiválhoz kapcsolódva a Fő téren rendezi ceremóniáját, és együttműködést ajánlott a Hetedhét Játékmúzeum is. Arra kérik a külföldi csoportokat, hogy hozzák magukkal országuk, tájegységük egy-egy régi játékát, amelyből alkalmi kiállítást rendeznének.

Az együttesekről Ollerinyi Tamás fesztiváltitkár adott rövid ismertetést. Albániát az 1978-ban alapított Tirana Ensemble képviseli, a csoport számos országban és fesztiválon részt vett már. Costa Ricából a San Jose-i Turichiqui társulatot várják, amely 1970-ben alakult. Franciaországból a nizzai Nice La Belle érkezik, amely 1956 óta működik. A spanyol Escola de Música i Danses de Mallorca nevű együttes Palma de Mallorcában alakult, 1975-ben. Nepál, Kathmandu küldötte a Nepalaya Lok Kala Manch, ők a serpák táncát is előadják. Valamennyi csoport többféle tánccal ajándékozza meg a közönséget, s mint látható az is közös bennük, hogy régóta együtt dolgoznak már.

 



Az Alba Regia Táncegyesület elnöke, Botos József kicsit keserűen szólt arról, hogy még nem állt össze teljesen a Királyi Napok pénze, költségvetése. A város az idén 15 milliót ad, a pályázati lehetőségek pedig nagyon beszűkültek. Pedig Botos szerint ez a fesztivál valóban tömegeket vonz, híre van, szerepel a nemzetközi kalendáriumokban, jó reklámot jelent a városnak. A szűkös keret miatt felértékelődik az önkéntesek szerepe is, és szerencsére többen vállalják, hogy ellenszolgáltatás nélkül segítik a népszerű találkozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!