Kultúra

2011.07.26. 02:29

Helyszíni szemlét tartanak

Budapest - Mi a múzeum, mi a feladata, milyen kapcsolatban áll a művésszel és a közönséggel? - teszi fel a kérdéseket a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum kiállítása.

Fejér Megyei Hírlap

A Ludwig Múzeum (Lumú) első állandó kiállításának huszadik évfordulóján ezzel a kiállítással a művészek által tartott tükörbe néz. Helyszíni szemlét tart. Folyamatosan változik a bemutatóhelyek körüli klíma, és erre az intézményeknek reagálniuk kell, mondta a tárlatról a Ludwig Múzeum igazgatója, Bencsik Barnabás. A Lumú önmagába is néz, amikor a múzeumot mint kulturális jelenséget vizsgálja a neoavantgárd művészet intézménykritikus művein, és kortárs alkotók szellemes munkáin keresztül. Az igazgató hozzátette, hogy sikerült számos, Magyarországon első ízben látható alkotást bemutatniuk: Duchamp-mű például most látható hazánkban először, és a francia művész 1910-es évekből származó dobozmúzeuma a kiállítás nyitódarabja lett, amellyel önmagát muzealizálta .

A kiállító művészek: Marcel Duchamp, Richard Artschwager, Azorro Group, Beke László, Pauer Gyula, Birkás Ákos, Olga Chernyshewa, Hubert Czerepok, Mark Dion, Henry Flynt, Andrea Fraser, Hans Haacke, Halász Károly, Kele Judit, Kis Varsó, Kostil Danila, Oleg Kulik, Lakner László, Marysia Lewandowska, Dalibor Martinis, Menesi Attila, Ivan Moudov, NETRAF, Allan Sekula, Kalin Serapionov, Sean Snyder, Nedko Szolakov, Thomas Struth, Téreltérítés Munkacsoport, TNPU / IPUT (St.Turba Tamás), Tót Endre, Ulay.

A Helyszíni szemle kurátora, Székely Katalin és munkatársai olyan filmeket is összeválogattak, amelyekben a múzeumnak mint helyszínnek vagy intézménynek kiemelt szerepe van, így az október 23-áig látogatható Helyszíni szemle közönsége megtekintheti például Woody Allen: Játszd újra, Sam! és Match Point, Alfred Hitchcock Szédülés, Mel Smith: Bean - az igazi katasztrófafilm, Ron Howard: Da Vinci-kód, Akira Kurosawa: Álmok, Beeban Kidron: Bridget Jones - Mindjárt megőrülök! című filmjeit is. A Múzeum a moziban című összeállítás a kiállítás helyszínén látható. Most a Match Point következik, július 28-án 15.30 perckor vetítik először.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!