Kultúra

2011.05.05. 04:51

Megjelent a határon túli oktatási-nevelési támogatások pályázata

Megjelent a határon túli oktatási-nevelési támogatások pályázati felhívása, a kérelmeket június 30-ig lehet benyújtani. Újdonság, hogy az idei évtől óvodások után is kérhető a támogatás.

MTI

Ulicsák Szilárd miniszteri biztos az MTI-nek elmondta, hogy a korábbi esztendők tapasztalatai alapján körülbelül 5-6 milliárdos támogatással számolnak. Újdonság, hogy az idei évtől az óvodások után is igényelhető az évi húszezer forintos támogatás.
A biztos közlése szerint a támogatás azon gyermekek után kérhető, akik magyar nyelvű oktatási intézménybe, vagy óvodába járnak, illetve, ha ez napi bejárással nem elérhető, akkor fakultatív, eseti magyar oktatáson, foglalkozáson vesznek részt, és erről igazolást mutatnak be.
 A forrásokat koordináló Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezetője elmondta, szeretnék a jelenlegi rendszert modernizálni. Eddig a támogatásokat jelentős arányban, például Erdélyben 80 százalékban, készpénzben fizették ki, s a járulékos és postaköltség illetve az egyéb lebonyolítói költségek elérték a 10-30 százalékot. Ezt ötmilliárdos támogatásnál, átlag húsz százalékkal számolva több mint 500 millió forintot tett ki. Azt szeretnék, ha az érintettek közvetlenül, bankszámlára kapnák meg a támogatásokat, ezért tárgyalásokat folytatnak, hogy minél kedvezőbb feltételek mellett, akár ingyenesen bankszámlát nyithassanak a támogatási összeg fogadására, ami mellé ingyenesen bankkártya is járna, s az utalás is térítésmentes lenne.
 A magyar államháztartásnak nem érdeke, hogy külföldi postai szolgáltatásokat finanszírozzon - jegyezte meg, hozzátéve: az új rendszer akár már ősztől, az új iskolaévre, a támogatások utalására életbe léphetne. Jelezte: így ezentúl nem a határon túli szervezetek számára fogják átutalni a támogatásokat. Ezek a szervezetek a szakmai munkát végzik, szórják a pályázati űrlapokat az iskolákba, feldolgozzák az adatokat, és jelzik a támogatásra javasoltak körét.
A rendszer így sokkal átláthatóbbá válik - mutatott rá.
Ulicsák Szilárd hangsúlyozta: szigorodni fognak a helyszíni ellenőrzések is ezzel párhuzamosan. E téren is együttműködnek a kinti szakmai szervezetekkel, az első ellenőrzések őszre várhatók.
Jelezte: lesz változás a koordináló szervezeteknél is, "a korábban kicsit mesterségesen létrehozott alapítványok helyett" Erdélyben a Romániai Magyar Pedagógusszövetség, Felvidéken a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség, míg Kárpátalján a korábbi döntésnek megfelelően Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség jótékonysági alapítványa végzi a munkát.
Kitért arra is, hogy május közepéig megjelennek a nyári programok pályázati kiírásai. Szeretnék egyre inkább az elektronikus pályáztatás felé ösztönözni a kérelmezőket.
A keretösszeg 1,2 milliárd forint lesz - közölte. Hozzáfűzte: előző évben a nyílt pályázat még 2 milliárd volt, de akkor ebben benne voltak a nagyobb szervezetek, intézmények is. Most ők kikerültek ebből a körből, és meghívásos pályázaton normatív támogatást kapnak, így a kisebb pályázók számára nagyobb tér adódik. Azt szeretnék, hogy minél nagyobb arányban már a programok lebonyolítása előtt megérkezzenek a támogatások, és minél kisebb legyen az utófinanszírozottak aránya.
A Bethlen Gábor Alap a Szülőföld Alap, mint elkülönített állami pénzalap jogutódja, számláját január 1-én megnyitották. A költségvetési törvény első körben 1,2 milliárd forintot rendelt az alapba, a teljes 12 milliárdos forrás szakaszosan érkezik majd. Ennek oka, hogy az összeg a KIM fejezeti előirányzatai között szerepel, és fokozatosan épülhet be az alap költségvetésébe. Jövőre azonban már eleve a teljes összeg az alaphoz kerül.
 Ulicsák Szilárd felidézte, hogy a határon túli magyar források koordinálásáért felelős Bethlen Gábor Alapkezelőt április 18-án bejegyezte a Fővárosi Bíróság. Kiemelte, hogy az alapkezelő 100 százalékos állami tulajdonú, kiemelten közhasznú, nonprofit cég. A kiemelt közhasznú minősítésnek köszönhetően jövő évtől lehetőség nyílik majd az egyszázalékos felajánlások fogadására is, ami jelentős pluszforrás lehet.
A miniszteri biztos hangsúlyozta: azt szeretnék, hogy vége legyen annak a gyakorlatnak, hogy különböző bugyrokból, átláthatatlanul mennek a támogatások határon túlra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!