Kultúra

2011.05.23. 11:28

A csengettyűfesztivál elűzte a vihart

Besnyő - Csengőfestként hirdette meg a helybéli Szironta csengettyűegyüttes hétvégi országos találkozóját, amelyre sokfelől érkeztek muzsikusok. Az országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor egyenesen hungarikumként méltatta e hangszeres játékot.

Zsohár Melinda

Kisharang, csengettyű – többféleképpen nevezhető e hangszer, amely ebben a formájában néhány évtizedes múltra tekint vissza csupán, ám meglehetősen gyorsan terjed népszerűsége. A behangolt csengőkkel komplett zeneművek játszhatók le, s azok is képesek erre, akik némi ritmusérzéken és koncentráláson kívül nagyobb zenei előképzettséggel nem bírnak. Besnyő neve e téren mára fogalommá vált, s a szombati országos találkozón bejelentette Sólyom Balázs, a helybéli Szironta együttes vezetője a Csengettyű- és Harangegyüttesek Szövetsége országos megalakulását - a Fejér megyei Besnyő székhellyel!

 

 

A viharokkal, esővel riogató időjárás elkerülte a falut, ragyogó napsütésben folyt a találkozó. Gémesiné Fejes Zsuzsanna polgármester köszönetet mondott a szirontásoknak, akiknek jóvoltából országos figyelem vetül a településre. Érkeztek zenei csoportok Veszprémből és Budapestről, Debrecenből és Érdről, Porcsalmáról, Bőcsről és Dunapatajról, s a németországi Pilsumból. Utóbbi zenekart felnőttek, mi több, inkább középkorúak és idősek alkotják, míg Magyarországon a fiatalság, a gyerekek körében terjed e zenei műfaj. A besnyői hattagú Szironta együttes délelőtt a Parlamentben játszott egy konferencián Lezsák Sándor alelnök meghívására, délutánra hazatértek, s eljött velük a politikus is, hogy köszöntse a „hungarikum-gyanús” műfajban produkáló zenészek találkozóját.

A besnyői zenekart tizennégy éve alapította Nyersné Vajda Márta, s tőle vette át a vezetést akkori tanítványa, Sólyom Balázs. Tavaly 269 csengettyűvel muzsikáltak az országos találkozón, idén meg akarták dönteni e rekordot, de mire a számlálás következett, két együttes eltávozott, s 190 csengettyűt sikerült csak egyszerre számba venni. A csengettyűs vagy kisharangos zenélés eredetileg a háború után lerombolt, s harang nélkül maradt keresztény gyülekezetek ötlete volt, mesélte el a másik besnyői alapító, s ma is zenélő Germán Martin a műfaj eredetét. Az egyszerűbb magyar csengők alumínium ötvözetű, préselt kisharangok, fa nyéllel, az angol és amerikai csengők bronz öntvények, szép a hangjuk, csakugyan, de ugyancsak megkérik az árukat! A népszerűség titka, hogy gyorsan lehet haladni e zenélésben, de a legjobbak itt is kottaolvasók, s zenei tehetséggel bírnak. Országosan legalább ötven együttesről tudnak Sólyom Balázsék, köztük értelmileg akadályozottak is csengettyűznek. Besnyőn fellépett az érdi Habilitációs Központ együttese, amelyben középsúlyos értelmi sérültek mutatták meg, hogy a zene és a zenélés az övék is! A besnyőiek a kisharang-játékban különösen jók, hiszen csupán hatan csengetnek tizenkét kézzel, így a bonyolultabb zenedarabokban gyorsan cserélniük kell a megfelelő hangú csengőket.

 

 

A Somewhere over the rainbow, azaz a Valahol, a szivárványon túl című világhírű Judy Garland-dalt a besnyőiek Róth Orsolya posztumusz hadnagy emlékére muzsikálták el csengettyűikkel. Az Afganisztánban balesetben elhunyt szép katonalány besnyői, mindenkit személyesen is szíven ütött halála.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!