Kultúra

2011.01.11. 16:39

Újra lesz Mindentudás Egyeteme

Újra lesz Mindentudás Egyeteme a tévében: csaknem kétévnyi huzavona után immár folyik a műsorok gyártásának előkészítése, és a program még ebben a hónapban adásba kerülhet - írja a keddi Népszabadság.

MTI

A napilap ismertetése szerint az újabb 16 epizód elkészítését a Norvég Alaptól elnyert 700 milliós támogatás tette lehetővé, ám a magyar közreműködésre aspirálók vitái miatt majdnem lemaradtak a szigorú határidőhöz kötött adományról.
   
A Mindentudás Egyeteme Kft. - az elmúlt évtized legsikeresebb ismeretterjesztő műsorfolyamát gyártó kht. utóda - két éve pályázott egy műsorötlettel a Norvég Alap támogatásait is kezelő Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. 2009 áprilisában megtörtént az eredményhirdetés, ám az elnyert 700 millió forintot a közelmúltig nem vették igénybe, sőt, a legutóbbi időkig úgy tűnt, hogy a pénzt nem is tudják felhasználni. A kht.-t annak idején a Matáv és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hozta létre, és ma is ez a két jogi személy bábáskodik a projekt körül, ám a kibontakozást nem az ő nézetkülönbségük hátráltatta: az alapítók minden fontos kérdésben egyetértettek. A Népszabadság információi szerint a konfliktus a kht. egykori stábjának néhány kulcsfigurája és az MTA között feszült.
   
Hogy hol lesznek láthatóak az adások, azt még pontosan nem lehet tudni. Szándéknyilatkozat született arról, hogy az MTV és a Duna Televízió is leadja az előadásokat (ezek mellett valószínűleg magazinműsorok is készülnek a 16 témáról), de kötelező érvényű szerződésről még nem tud a Népszabadság. Az viszont most is felmerült, hogy esetleg a kereskedelmi televíziók is beszállnának a sugárzásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!