Kultúra

2010.12.01. 17:33

Borsos Lőrincék tárlata az előremozdulásért

FMH - A társadalmi, politikai jelenségekre, történésekre is érzékeny, azokra művészeti tevékenységgel reagáló Borsos Lőrinc újabb kiállítással rukkolt elő.

Bokros Judit

A héten még szombatig látható tárlatnak a budapesti Viltin Galéria ad otthont, ahol festmények, installációk, videók tekinthetők meg. A kiállítás címe beszédes: Mozdíthatatlan ország. A fehérvári származású Borsos János és Lőrinc Lilla az elmúlt évek társadalmi és politikai folyamatait szemlélve alkotta meg e műveket, a hazánkban uralkodó állapotok illusztrálására, sajátos értelmezésben.
A tárlat anyagának része egy festett táblakép-sorozat, Magyarország V. címmel. Ezen a pár olyan közismert épületeket ábrázol, amelyek sorsa, létrejötte vita tárgyát képezte, esetleg botrány lengte körül őket. Fehérvári vonatkozású építmény is van, jelezve: szülővárosuk sorsa sem hagyja hidegen őket, az itt zajló dolgokra is figyelnek. A fehérvári, Piac téri kaszinó létrejöttét,  a körülötte zajló vitát  - a kaszinó működik, de a város jogi útra terelte az ügyet megszüntetéséért -, jó ideje nyomon követik. A figyelemfelhívás kedvéért festették meg a játéktermet, egységes fekete, zománc háttér előtt.
A kiállítás központi eleme a Parlamentről készült makett, amelynek összedőlését egy rázóasztalon szimulálják, arra utalva:  "A vezetés időnként elhitette velünk, hogy  mozdíthatatlan országban élünk és minden, parlamenten kívüli aktív szerepvállalás az aktuális hazai helyzettel kapcsolatban értelmetlen. Így eluralkodott egy általános társadalmi közöny és bizalomvesztés  fogalmazott" - Iski Kocsis Tibor, a kiállítás kurátora.
Akciójával  tehát  a pár is szeretne tenni azért, hogy végre mozduljon valami...

A művészpár blogja ide kattintva érhető el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!