Kultúra

2010.05.10. 13:24

Markáns magyar jelenlét Cannes-ban: a filmesek optimisták

Hosszú évek óta nem volt olyan markáns magyar jelenlét a cannes-i filmfesztiválon, mint az idein lesz; a hazai alkotók, gyártók, szakmai szervezetek vezetői optimisták a szerdán kezdődő mustra előtt, amelyen Mundruczó Kornél új mozija a hivatalos versenyprogramban indul.

MTI

"A Magyar Mozgókép Közalapítvány felhőtlenül boldog és büszke erre az elképesztő magyar jelenlétre Európa legnagyobb filmfesztiválján" - fogalmazott Kőrösi Zoltán, a közalapítvány (MMKA) kuratóriumának elnöke a hétfői budapesti sajtótájékoztatón, amelyen jelen voltak a filmjükkel Cannes-ba utazó rendezők, producerek.
A 63. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Mundruczó Kornél a Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című új mozija a hivatalos versenyprogramban szereplő 19 alkotás egyike. Kocsis Ágnes Pál Adrienn című alkotása a művészfilmek "Un certain regard" című válogatásában mutatkozik be a mustrán; mindkét filmnek Cannes-ban lesz a világpremierje. Szimler Bálint Itt vagyok című rövidfilmjét - amely kategóriája díjnyertese volt az idei Magyar Filmszemlén - a filmművészeti egyetemek legjobbjait felvonultató szekcióban, a Cinéfondationban vetítik, Ujj-Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmterve a filmtervek fejlesztésére létrehozott L'Atelier válogatásban lesz jelen, Liszka Tamást az ígéretes producerek találkozójára, a Producers on the Move-ra hívták meg, Ferenczi Gábor pedig a ScriptEast forgatókönyv-fejlesztő workshop résztvevője lesz.
"Akármi történik Cannes-ban, erre már felfigyel Európa. Külön öröm, hogy a meghívásokat fiatal filmesek kapták" - emelte ki Kőrösi Zoltán. Ő és Loboda Zoltán, a kulturális tárca nemzetközi szakállamtitkára egyaránt hangsúlyozta, hogy a markáns magyar Cannes-i jelenlét 2011, a soros magyar EU-elnökség szempontjából is fontos, mert remek belépő Magyarország számára megmutatni kultúráját, filmművészetét. Loboda megemlítette, hogy a Cannes Classics válogatásban lesz látható André de Toth (Tóth Endre) 1939-ben készült filmje, a Két lány az uccán, amelyet az Oscar-díjas rendező, Martin Scorsese alapítványa, a World Cinema Foundation támogatásával a bolognai filmlaboratórium újított fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!