Kultúra

2010.04.20. 10:29

Mediawave: Oscar-díjas nyitány, amerikai popsztár, magyar jazz

A huszadik produkciót már nem érte meg Győrben a Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál. Amin búsul az egyik, annak örül a másik: Szombathely lett a nyerő a jubileumi, 20. Mediawave fesztivál megrendezésében.

feol.hu

A progresszív művészeteket egyesítő, civil kultúrmozgalom iránt meglepően nagy érdeklődést mutatott szerdán a sajtó. Zsúfolásig megtelt a Savaria Örökmozgója újságírókkal. Ezúttal már a fesztivál hátsó udvaráról is érkeztek információk. Jelesül a fogadókészségről és igényről, amelyet külön is méltatott Hartyándi Jenő fesztiváligazgató.

Kiemelve: a megújulás igénye, ennek befogadása találkozott szerencsésen Szombathely (és az Őrség) esetében. Dr. Ipkovich György polgármester azt hangsúlyozta, hogy ez a fesztivál új lehetőségeket nyit meg és bővíti a már amúgy is sokszínű városi kínálatot. A politikus újabb húsz év sikert és vasi tartózkodást kívánt a fényíróknak. Akik ebben bíznak is, fejtegette Sragner László, a Mediawave Alapítvány elnöke.

A Mediawave fesztivál szombathelyi fogadásában konszenzus alakult ki, a város önkormányzati képviselői megszavazták a rendezéshez szükséges, 20 millió forintos támogatást. Az együttműködés erényeire helyezte a hangsúlyt Sági József, a kulturális bizottság elnöke is. Szerinte szükségtelen az átpolitizálás, ez a fesztivál például egyetemes értékeket hordoz.

Feiszt György tanácsnok ez utóbbit példával támasztotta alá. Nemrég egy angol kisvárosban járt, betért annak kulturális intézményébe. Nem kis meglepetésére az immáron szombathelyi székhelyű fesztivál logóját tekintette meg. Amikor érdeklődött, azt mondták: errefelé számon tartják Európa progresszív, értékalkotó és hordozó eseményeit...

A tanácsnok szerint a vasi közönség április 30 és május 8 között Szombathelyen, majd május 13-16 között az Őrségben és az ausztriai Rudersdorfban nem fog szűkölködni látványos és emlékezetes programokban.

A tájékoztatón filmbejátszásokkal emelték ki a fontosabb koncerteket, filmeket. Megemlítették, hogy az egyik, nemrég Oscar-díjat kapott animációs film hazai őspremierje Szombathelyen lesz.

Prieger Szabolcs, a lebonyolító Agora intézményhálózat nevében üdvözölte a fesztivált és ígérte: méltó fogadásra készülnek. A helyszínek között szerepel a Savaria Mozi, itt futnak a versenyfilmek, az egyetem épületei, a Fő tér, a megyei Levéltár.

Az utóbbi igazgatója, Tilcsik György a Gödörből gödörbe című konferencia tervezett részleteit ecsetelte, míg Aponyi Noémi a filmekről szólt. Csaknem 1200 nevezés érkezett 86 országból, a választék igen széles. A szervezők világsztárokat is ígérnek. A többi között láthatjuk majd Gil Scott-Heront, a rap ősatyját, Stevie Salast, a Rolling Stones vokalistáját, vagy Iva Bittovát, a fényíró fesztivál egyik ikonját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!