Kultúra

2010.01.28. 12:59

Oberfrank Pál lett a veszprémi Petőfi Színház igazgatója

Oberfrank Pál színművészt választották meg csütörtökön a veszprémi Petőfi Színház igazgatójává; a megyei közgyűlés 2015. január 31-ig adott megbízatást a teátrum új vezetőjének.

MTI

A megyegyűlés 40 tagja közül 28-an támogatták Oberfrank Pál kinevezését, 10-en tartózkodtak, ketten pedig hiányoztak a szavazáskor.
 Az új igazgató beszédében hangsúlyozta: vezetőtársával, Eperjes Károllyal, a színház művészeti tanácsadójával a tavaly elhunyt korábbi igazgató, Bujtor István "útján szeretne tovább járni", az általa megkezdett munkát kívánja folytatni. A másik pályázó, Sopsits Árpád rendező nem jelent meg a megyei közgyűlésen.
   
Az új színidirektor megválasztását követő sajtótájékoztatón Talabér Márta, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta: Eperjes Károly ugyanolyan meghatározó személyisége a veszprémi színháznak, mint amilyen Bujtor István volt, és olyan igazgatót kívántak választani, aki a művészeti tanácsadóval akar együtt dolgozni, a Bujtor-Eperjes páros által 2008-ban megkezdett munkát folytatni tudja.
 Az alelnök szerint a közösen pályázó és győztes Oberfrank Pál és Eperjes Károly személye és eddigi munkája garanciát jelent arra, hogy olyan színházat működtetnek majd, amely a város, a megye, a közönség igényét egyaránt kielégíti. Az alelnök gratulált a győztesnek és sikeres munkát kívánt neki.
   
Oberfrank Pál hangsúlyozta, hogy "minden a színpadon fog eldőlni". Kifejtette, hogy tartalmas, erős előadásokkal igyekeznek kiszolgálni a közönséget, és a munka dönti majd el, hogy milyen a színház.
 Vallomásos színházat kell csinálni, vallani saját magunkról, életünkről, fájdalmainkról, boldogságainkról, mindennapjainkról, választ adnunk az embereknek és magunknak is fontos kérdésekre, katarzist okoznunk egymás számára - fogalmazott a színház új igazgatója. Hozzátette: a legfontosabb, hogy "mindenképpen van remény", "oda kell állni és dolgozni kell".
   
Eperjes Károly arra emlékeztetett, hogy a társulat, a színház gazdasági vezetése és a Bujtor-család is arra kérte; pályázzon az igazgatói tisztségre, de ő nem akart igazgató lenni. Közlése szerint Oberfrank Pál azért adta be a pályázatát, mert ő erre megkérte.
Kitért arra, hogy úgy volt méltányos, ha kikéri a Bujtor-család véleményét, és ő "eléjük tett öt nevet". Közülük a család "egyértelműen Palit javasolta" - mondta Eperjes Károly. Megjegyezte, hogy a társulat 92 százaléka is Oberfrankot akarta direktornak egy titkos szavazás során, ezért adták be együtt a pályázatot.
   
A művészeti tanácsadó megfogalmazása szerint míg a kulturális tárca mintegy 90 millió forintot vett el a Petőfi Színháztól - miközben felterjesztette az Év színháza címre -, addig a másik veszprémi teátrum, a Pannon Várszínház kapott 100 milliót.
"Bujtor Pistával mínusz 70 millió forinttal vettük át a színházat, és másfél év után plusz 62 millió van, de ilyen mérvű elvonás mellett csak úgy tudunk működni, hogy a jobbnál jobb darabjainkat cserélgetjük más színházzal" - fejtette ki Eperjes.
   
Oberfrank Pál 1964. május 3-án született Budapesten. Elvégezte a Külkereskedelmi Főiskola áruforgalmi szakát, majd mégis a színművészetet választotta. A Nemzeti Színháznál stúdiósként eltöltött év után 1987-ben sikeresen felvételizett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, Marton László osztályába. 1991 és 2008 között a Vígszínház társulatának volt a tagja, azután szabadúszóként dolgozott. 2010. február 1-től a veszprémi Petőfi Színház igazgatója, megbízatása öt évre szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!