Kultúra

2009.09.04. 02:28

Kalászt Mártont köszöntik

Budapest, Székesfehérvár - Kalász Mártont mindkét város magáénak vallja. 70. születésnapját az írószövetségben, amelynek elnöke volt, újabb kötete bemutatásával köszöntik.

Zágoni Erzsébet

Mintha tegnap lett volna, hogy a sokáig Fehérváron élő költő, író 70. születésnapját ünnepeltük. A Vörösmarty Társaság a jeles napra jelentette meg Át a pallón címmel válogatott verseinek kötetét. Román Károly szerkesztette, válogatta. A fedéltervet Ujházi Péter festménye ihlette.

Lám, a minap már a 75. születésnapról kaptunk hírt. Ezt is könyvbemutatóval ünnepli szeptember 9-én 18 órakor a Magyar Írószövetség költői szakosztálya, a Fókusz Egyesület és a Magyar Napló Kiadó. A fiatal költő- és fordítótárs, Zsille Gábor beszélget az ünnepelttel, ő szerkesztette összes verseinek kötetét. Az írószövetség klubjában rendezendő esten közreműködnek: Blaskó Péter, Szatmári Attila színművészek, Fajger Orsolya zongoraművész, Kapi-Horváth Ferenc karmester, zeneszerző. Az est díszvendége Rost Andrea operaénekes. Számos jeles kortárs hivatalos az ünnepre, többek között Jókai Anna, Mezey Katalin, Szakonyi Károly, L. Simon László, Vasy Géza, aki a házigazda szerepkörét is betölti.

Kalász Márton sűrű szövetű költeményei, tömör, szikár, érdes versei különleges élményt jelentenek a poézisre fogékony olvasóknak. Négysorosában így vall: Nem lazíthat ügyemen senki. / A versekben mindent szabad. / A legnehezebb kiverekedni / érdes világosságomat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!