Kultúra

2009.06.22. 02:27

Addig üsd, amíg nyúlik!

Székesfehérvár - Már messziről hatalmas dörrenések, durranások adták tudtul, hogy az I. András Lovagrend bemutatót tart a Zichy-ligetben. Odébb asszonykórus hangja szállt.

Szabó Zoltán


Késesek, kovácsok, fegyverművesek találkoztak ismét a Zichy-ligetben
Fotó: Nagy Norbert

Békésen megfért egymással a Leghosszabb nap a zene ünnepével, a régiószomszédolóval és a Tűzzelvassal fesztivál, késesekkel, kovácsokkal, fegyverművesekkel a patinás parkban. Hanem azok a lovagok! Durrogtattak rendesen, amit a korhű gúnyába öltözött vitézek elégedetten, amíg az apró gyerekek sírással vettek tudomásul. Nem is akármilyen fegyverek voltak, nem bizony. Bencze Tamás lovagrendi nagymester sorolja: siska, amit a huszita háborúkban, Zsigmond alatt, sőt még a 48-as szabadságharc idején is használtak, aztán a kézi ágyú, a szakállas puska őse, amelyből volt négylövetű is. Kicsivel odébb Lőrincz Ottó csókakői kovácsmester már beizzította a tüzet, előkészítette a kellékeket a vasnyújtó versenyhez. Tizenegyen veselkedtek neki. A feladat az volt, hogy ki tudja hosszabbra nyújtani az üllőre fektetett és kalapáccsal megkínált vasat. Nos, a nyíregyházi Szabó István vasa nőtt a legtöbbet, 23 centivel, második lett Lőrincz Ottó 22 centivel, a harmadik az abai Zsinkó István, 18,5 centiméteres növekménnyel.

Ennyi szépséges kést, tőrt, kardot, vágóeszközt, kovácsművet nem lehet látni, csak évente egyszer, itt. Harminc mester, népi iparművész érkezett a kirakodóvásárba az ország minden pontjáról. Tarjányi József okleveles gépészmérnök, népi iparművész például hajnali négykor ült autóba Csongrádon, hogy időben Fehérvárra érjen. Ötödik alkalommal van itt, s két éve díjazták gyönyörű halas munkáit. Hogy mi a jó kés titka? Szerinte a kitűnő alapanyag, a szakma szeretete és a szaktudás, amit ő a felmenőktől örökölt. Két zsűri értékelte a késeseket : a népi iparművészeti bírálók és egy másik, amelyet a Fehérvári Kézművesek Egyesülete kért fel, és hét szempont alaján minősített. De szavazhatott a közönség is. Nagyon sok A-kategóriás minősítés született.

A zenepavilon melletti színpadon sorban léptek fel a Leghosszabb napon az ének-és zenekarok, dalkörök. Amott, a sátrakban pedig gyönyörű kézműves termékeket árultak a jó ízléssel megáldott alkotók. Délutánig tartott mindez a ligetben, amikor megérkezett a kíméletlen eső. Így aztán a Suhancos underground páros (Kőházy Ferenc, Szabó Balázs) és a retro-rockot éneklő olasz Titty Twisters Orchestar az MMK-Művészetek Háza színpadán lépett fel. Jelképesen ott imitálta Szentiván-éji tűzugrását is a TáncolKodó Táncegyüttes, ám a fáklyás, tűzzsonglőrös, népzenés felvonulás a Szent István Király Múzeumig már elmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!