Kultúra

2009.05.28. 02:28

Fotómasinákat a gyűjteménybe!

Székesfehérvár - Technikatörténeti gyűjteményt szeretne létesíteni a megyei múzeum, ehhez kéri a lakosság segítségét is. Optikai szerkezetek kellenének.

Kocsis Noémi

- Annyi finom, apró részekből álló, egyedülálló konstrukció megy a szemétbe, mi ezeket összegyűjtenénk. Régi tervünk, hogy létrehozunk a múzeumban egy technikatörténeti gyűjteményt - mondta egy tavalyi beszélgetésünkkor Demeter Zsófia, a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője. Most megerősíti elhatározásukat, hogy az intézmény felhívással fordul a fehérváriakhoz: a közelgő lomtalanításra is gondolva, ne a lerakók martalékai legyenek a kidobásra szánt eszközök. A gyűjteménybe elsősorban finom, egyedi belső szerkezetű optikai eszközöket, fotómasinákat, a fényképezés elmúlt évtizedekben használatos eszközeit, korabeli diafilmeket várnak a szakemberek, ezeket az intézménybe lehet bevinni. Néhány fényképezőgép és diavetítő már bekerült, s bírják egy helyi gyűjtő ajánlatát is, hogy ilyen tartalmú kollekcióját a rendelkezésükre bocsátja.

- Az alapot a múzeum leselejtezett technikai eszközállománya adja - meséli az igazgatónő. - Szeretnénk megőrizni azokat az eszközöket az utókornak, amelyeket még ma is szívesen nézegetnek a kiállításokon az emberek, amelyekhez lélekben is kötődnek. A Pajtás fényképezőgép, az MK21-es vagy a Mambó magnó ma nosztalgiát ébreszt bennünk - olyan kulturális javak ezek, amelyek egy határozott és igen hosszú korszakot képviseltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!