Kultúra

2009.02.17. 03:28

Závodszky Noémi alakítja Anglia királynőjét

<b>Székesfehérvár</b> - I. Erzsébetet, Anglia királynőjét alakítja Schiller drámájában - a Vörösmarty Színház készülő produkciójában - <em>Závodszky Noémi</em>, aki azt mondja: játszott ugyan már hasonlóan kemény asszonyt, de ez a kitűnő, nagylélegzetű szerep igazi kihívás egy színésznő számára...

Gábor Gina

- Boldog vagyok, hogy megtalált ez a szerep: nagyon megszerettem Schiller darabját. De nemcsak én, hanem a kollégáim is örömmel próbáltak. Holott nem volt könnyű dolgunk. Bevallom, én régen foglalkoztam már ennyit szöveggel. Ezzel keltem, ezzel feküdtem: időigényes volt a tanulás, hiszen a darab nyelvezete is nehéz, és a szövegem is bőséges - mondta a Závodszky Noémi, akit arról faggattam: milyennek látja I. Erzsébet figuráját?

- Vannak ugyan érzelmei, de ezeket inkább igyekszik elnyomni: olyan asszony ő, akiben a racionalizmus mindig felülkerekedik. Így aztán, mi tagadás, nagyon különbözik tőlem. Én ugyanis inkább Stuart Máriára hasonlítok: engem is az érzelmeim vezérelnek. A napokban éppen arról beszélgettem valakivel: van abban valami sorsszerű, hogy eljátszhatom ezt a szerepet, hiszen így magam is rengeteget tanulok Erzsébettől. Hajlamos vagyok arra, hogy - bizonyos helyzetekben - érzelmi alapon hozzak döntéseket, márpedig az embernek a józan eszére is hallgatnia kell... Persze, Erzsébet rengeteget küszködik: kivégeztesse-e ellenfelét? Tapadjon-e vér a kezéhez? Csak ő dönthet, neki kell felvállalnia a következményeket: mindez mélyen megviseli. Ugyanakkor igazi politikus, olyan rendkívüli asszony, aki meghatározó személyiség a történelemben, erős, virágzó országot hozott létre, és 45 éven át uralkodott... Igaz, nagy árat fizetett érte: a magánéletét feláldozta.

Závodszky Noémi vöröses, göndör parókája felidézi bennünk az I. Erzsébetről festett portrékat. Ám a színészek nem viselnek a produkcióban korhű jelmezeket, csak egy-egy gallér, kiegészítő utal finoman a korra.

- A próbafolyamat kezdetén a Stuart Máriát alakító Balsai Mónikával még azt képzeltük, végre felvehetjük a kornak megfelelő hosszú, királynői ruhákat. Ezért egy kicsit meglepődtünk, amikor megláttuk Győri Gabi jelmezeit. De nagyszerűen érezzük magunkat ezekben a finom, elegáns kosztümökben - mondja Noémi, majd tréfálva visszakérdez: egy kis koronám azért lehetne, nem?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!