Kultúra

2009.01.27. 03:28

Vita a moziban, a moziról

<b>Mór</b> - Az üresen álló, egykori moziépület sorsáról, a művészetek háza-projektről , megvalósításának lehetőségeiről rendeznek kötetlen beszélgetést február 4-én 18 órakor a fűtetlen móri moziban. A szervezők teáról, forralt borról gondoskodnak.

Gábor Gina

Emlékeztetőül: a móri moziépület korábban - még a 2000-es évek elején - megüresedett. A móri Képző- és Iparművészeti Szabadiskola képviselői 2005-ben tárgyalni kezdtek az önkormányzattal az épület hasznosításáról. A szabadiskola azt szeretné, ha a mozi hosszú távon művészetek házaként működne. Az épület átalakításához pénzre volna szükség, ám talán jelenlegi állapotában - kevés anyagi ráfordítással - is lehetne hasznosítani... Hogyan? Erre igyekeznek választ keresni.

Az előzményekről, a találkozó céljáról az egyik főszervezőt, Korompai Péter keramikusművészt kérdeztük:

- A kezdetekkor azt gondoltuk: ez a mintegy ötszáz négyzetméteres épület jó helyen van, ráadásul remek az akusztikája is. Beláttuk, hogy moziként már veszteséges működtetni, ám úgy éreztük, olyan értéket képvisel, ami nem mehet veszendőbe. A városnak szüksége is lenne egy olyan házra, amelyben volna elegendő közösségi tér, ahol koncerteket, iskolai bemutatókat lehetne rendezni. A szabadiskolának van egy fantasztikus kortárs művészeti gyűjteménye, amelynek értéke 60 millió forint. Jó volna az alkotótelepeken készült, neves kortárs művészek munkáit kiállításokon bemutatni, illetve megfelelő raktárhelyiségekben tárolni. Emellett a helytörténeti gyűjtemény elhelyezése is nagyon lényeges volna - mondta Korompai.

Az ötletet jónak találta a móri önkormányzat is, ezért adta használatba a szabadiskolának húsz évre az épületet. A szabadiskola pedig 5 millió forintért elkészíttette és be is mutatta a - tervezett átalakítással - művészeti házzá váló épület látványtervét. E szerint olyan épület jöhetne létre, amelyben a közösségi terek oszthatók, átalakíthatók lennének. Színházi előadásokat, koncerteket, vetítéseket, kiállításokat egyaránt lehetne ott rendezni, és az épületben helyet kapna a svábház , a helytörténetet korszerű eszközökkel bemutató állandó tárlat is. Emellett persze volna büfé, és a rendezvényeket kiszolgáló konyha is.

A szabadiskola igyekezett megragadni a pályázati lehetőségeket, az önkormányzat - ha erre szükség volt - megígérte, hogy vállalja az önrészt, ám mindeddig nem sikerült pályázattal anyagi támogatást szerezni. A február 4-ei találkozót azért hívták össze - mondta Korompai -, mert érdemes lenne átgondolni, miként tudják így, lepukkant állapotban is használni az épületet a civil szervezetek, a művészeti csoportok... Korompai szerint a tető kijavításával, a fűtés korszerűsítésével - kevés pénzből - meg lehetne oldani, hogy az épület a közösségeket szolgálhassa. Ehhez azonban összefogásra lenne szükség. Hozzátette: természetesen minden móri polgárt, még az ellenérdekelteket is várják az estre...

Címkék#mozi mór

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!