Kultúra

2009.01.16. 03:29

Vers és mobiltelefon

<b>FMH-információ</b> - A Radnóti év, a költő születésének 100. évfordulója alkalmából - MobilVers címmel - szubjektív költészeti antológiát láthatnak minden hétköznap az m1 nézői.

Szabó Zoltán


A produkciót kamerával és telefonnal rögzítik
Fotó. FMH-illusztráció

Naponta háromszor láthatnak-hallhatnak verset a televízió nézői, a MobilVers című sorozatban klasszikus és kortárs költők művei szólalnak meg. Válogatást kínálnak a magyar líra legjavából: a színészek egy Radnóti Miklós- vers mellett bármely korból vagy szerzőtől, szabadon választhattak még egy költeményt. A Kamarás Iván színművész és Seres Tamás, az MTV rendezőjének ötlete alapján indult műsorfolyamot nem csak a versek, hanem a forgatási helyszínek kiválasztásával is aktívan alakítják a közreműködők. A felvételek nem stúdióban készülnek, hanem hétköznapi helyszíneken, például a Duna-parton, parkban, játszótéren, metrón, színházban, háztetőn vagy akár egy temetőben. A műsor technikai érdekessége, hogy a produkciót televíziós kamerával és mobiltelefonnal rögzítik, ezért a nézőpont és a kép felbontása többször változik. Izgalmassá és személyessé válik így a produkció, emlékezetes volt például, ahogyan Molnár Piroska előadta a Két karodban című Radnóti-verset, de az is, ahogyan mindezt rögzítették, bemutatták.

Hétköznaponként a délutáni és az esti Híradó előtt, valamint a Kultúrház Ma után láthatják a nézők a MobilVerset. A száz részesre tervezett sorozat jóval több mint felét felvették már. Az eddig elkészült felvételeken a többiek között Bálint András, Bánsági Ildikó, Cserhalmi György, Dörner György, Hámori Gabriella, Harkányi Endre, Molnár Piroska, Reviczky Gábor, Szabó Győző, Szacsvay László működött közre.

A szubjektív antológiában hallható a többi között Petőfi Sándor, Arany János, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, József Attila, Márai Sándor, Pilinszky János, a kortársak közül pedig Tóth Kriszta egy-egy verse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!