Kultúra

2009.01.06. 03:29

Kenguruföld kétórányira van

<b>Székesfehérvár</b> - Mi történik, ha három ausztrál találkozik? Vagy lőnek egy kengurut, vagy bikiniben karácsonyoznak, vagy csinálnak egy színes, nagyszabású filmeposzt.

Kocsis Noémi

Az Ausztrália történelméről ausztrál alkotók (a rendező mellett a két főszereplő, Nicole Kidman és Hugh Jackman is) által mondott mese a múlt század igen dicstelen évtizedeiről, annak az európai átlagember számára ismeretlen jelenségeiről lebbenti fel a fátylat. 1910-70 között ugyanis az ausztrál kormány és az államok helyhatóságai nemzeti programot valósítottak meg: a félig bennszülött, de őslakos körülmények közt élő gyermekeket erőszakkal kiemelték családjaikból, s fehér kultúrára nevelték őket. Az ezt elszenvedők százezreit nevezik ma Ellopott Generációnak. A filmben egy hatalmas szemű, tündéri, tökéletes választásnak bizonyult színészgyerek, Brandon Walters jeleníti meg ezt a generációt, az ő sorsa fonódik egybe a szerelmespárrá váló Kidman-Jackman duóéval, tágabb értelemben pedig a mindennapi élet nehézségeivel küzdő telepesekével.

Nagy formátumú mozi ez mindenképp, nagy érzelmekkel, nagytotálokban. Egyedül azt bánhatjuk, hogy a vetített változat szinkronizált, így az ausztrál bennszülött, az angol lédi, a marhahajcsár, a kínai telepes akcentusának báját nincs módunkban összevetni. No de majd (reméljük) hamarost a DVD-n, amelyre egyébként hat(!) eltérő befejezést készítettek el az alkotók. Választási esély kenguruföldről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!