Kultúra

2008.12.19. 03:28

Karácsony a világ körül

<b>Székesfehérvár</b> - A Los Andinos együttes Nagyapám betleheme címmel állított össze karácsonyi műsort, amellyel ünnepi hangulatot csempészett a gyerek- és felnőttszívekbe.

Bokros Judit

Nekünk, felnőtteknek ilyenkor karácsony előtt már egyre kevesebb dologgal lehet meghozni a kedvünket az ünnephez, amikor az sokak számára a rohanást, a kapkodva készülődést, a kényszerű költekezést jelenti. S talán úgy vagyunk vele: a karácsony úgyis a gyerekeké igazán, akiknek még a meglepetés izgalmát adja... Mégis, a Los Andinos együttes Nagyapám betleheme című műsora közben eszembe jutott: efféle összeállításokat hallgatva talán többeknek költözne ünnepi hangulat a szívébe.

A helyőrségi klub színháztermében izgatott gyerekzsivaj közepette zendített rá a Tárnok Ákos, Lendvai Tibor, Kiss Lajos felállású zenekar, amely egy mesén keresztül elevenítette meg régi idők és távoli országok karácsonyi szokásait, dalait. A mese így kezdődött: a nagyapa egy régi, poros betlehemet hoz le a padlásról, majd miután letisztogatja, unokáját ölébe fogva mesél a kisfiúnak, aki közben szépen elalszik. S megálmodja, más keresztény országokban hogyan ünneplik a karácsonyt. A Los Andinos dalai Spanyolországba, Argentínába, Peruba és a Kárpátok vidékére kalauzoltak, a dalok közti rövid összekötőszövegek alapján el is képzelhettük a kis Jézust táncolva, vidáman hívogató argentinokat, a Jézuska szobrát színes ruhában körbeálló, éneklő peruiakat, vagy a csángó legényeket, akik december 24-én délelőtt kecskés táncot járnak és énekelnek a lányos házaknál.

Az utazás végén pedig visszatértünk szűkebb hazánkba: a három zenész a Felsőváros több mint 50 éves hagyományával, a betlehemi köszöntéssel ismertette meg főleg gyerekekből álló közönségét. A kicsik egyébként a számukra ismerős énekekbe bekapcsolódtak, nagyokat kacagtak az idegen hangszerek nevein, a vidám spanyol dallamokat pedig ütemes tapssal hálálták meg.

Ezek után bizonyára még jobban várják a karácsonyt, amelynek valódi tartalmához ezúttal a népzenén keresztül kerülhettek közelebb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!