Kultúra

2008.08.12. 02:29

Mert a Nyelv: Noé-Bárka

<strong>Székesfehérvár</strong> - Furcsa, érdekes, mulattató szavakat gyűjtött Szómúzeumába Hajdú Endre, mert tudja, mekkora kaland ódon, bolondos szavakat kóstolgatni, értelmezni.

MTI

Végre elárulom, hol leltem ezekre az ódon, furcsa, érdekes, bolondos szavakra. A Szómúzeumban, amely a TINTA Könyvkiadó produktuma. Igazgatójával, Kiss Gáborral a Kodolányi János Főiskola könyvtárában találkoztam, amikor bemutatták Bencédy József Retorika című gyakorlati útmutatóját. Válogatott nyelvművelő írásainak, műelemzéseinek Jót s jól! című kötetét ugyancsak ez a kiadó gondozta, amely 1992-ben született. A magyar tulajdonú, nyelvészeti szakkönyv- és szótárkiadó e műfajban piacvezető. A színvonalas szakkönyvektől elvárják azt is, hogy olvasmányosak, érdekesek, használhatóak legyenek. Eddig csaknem 200 munkájuk került a könyvpiacra.

- Nagy fordulatot hozott az életünkben a négy évig tartó, önálló fejlesztés eredményeképpen 1998-ban kezdődött folyamat, a Magyar szókincstár, a rokon értelmű szavak, szólások és ellentétek szótárai, amelyet mind az olvasóközönség, mind a szakma elismeréssel fogadott és forgat. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Fitz József-díjjal jutalmazta az alkotógárdát. Szép Magyar Könyv kitüntetésben is részesítették, és az MTA Szótári Munkabizottsága a kézikönyv-sorozat két tagját Kiváló Magyar Szótár-díjjal jutalmazta. A nagyszabású vállalkozás már 14 kötetet produkált, és folytatódik a sor - hangsúlyozta az igazgató, akitől azt is megtudtam, hogy a szakkönyvek kiadása mellett konferenciákat szerveznek, hogy minél szélesebb körben ismertessék, terjesszék a nyelvészeti kutatások legújabb eredményeit. Októberben az etimológiai és a magyar szavak eredete témakörben szerveznek eszmecserét. Szerzőik a legnevesebb magyar nyelvészek, köztük van Bencédy tanár úr, aki ma is a Kodolányi főiskolán oktat, és a legendás Szathmári István, aki ugyancsak emlékeztetes órákat tartott a főiskolán.

Az egyik legfrissebb kiadványuk, a Szómúzeum szerzője, Hajdú Imre Juhász Ferenc-idézetet választott mottónak: Mert a Nyelv: Noé-Bárka . Nem titkolja, hogy a mulattatás is a célja, ennek érdekében ilyen szavakra is vadászott: nyöszörgő mimők (csuklyásmajom), röstnök (lajhár), begyeredés (erekció), bájdalár (csalogány), barmász (állattenyésztő), űzönc (gyakornok), éjfazék (bili), botdühöncz (bottal fenyítő tanító, nevelő), mentségszellentyű (biztonsági szelep), hörgőfürkész (bronchológus)... A meghökkentő intézmény- és szervezetnevek közül való a Sírásó Ifjak Társasága, a Csonka Ifjak Tökéletes Tábora és az Undok Pofák Országos Szövetsége.

Hatalmas és kimeríthetetlen a magyar szókincs, Jókai Mór például 40 ezer szóval élt regényeiben, Arany János 30 ezret használt. Ma viszont egyre több a szószegény, aki megelékszik divatszavakkal, közhelyekkel.

- A kötetecske orvosságot is jelenthet a napjainkban tapasztalható nyelvszegényedés ellen. Gyűjteményem számos olyan régi szót tartalmaz, amely örömet jelenthet azok számára, akiknek készült, anyanyelvünk és költészetünk híveinek - reméli a szerző, aki J. Joubertet-idézettel is megfűszerezte szómúzeumát: Ha egyszer megízleltük a szavak ízét, elménk nem tud többé lemondani róla. Gondolatokat szürcsülünk belőle. A nyelv tengerében meglepő hordalékokra bukkanhatunk, köztük régi újságnevekre. Íme egy kis kacagtató ízelítő: Alapi Trombitás, Alföldi Kacagtató, Bohóc Éjlap, Mátyásföldi Bájharsona, Mezőszabadi Dagasztó, Osztrák-Magyar Kefeipari Közlöny, Pesti Szalmaözvegy, Sértett Emberek Magazja, Stószfürdői Vészkürt, Szellemi Töpörtyűk. A bizarr írói álnevek sem piskóták : Letörth Ágh, Legenádfalvay Kottlik Zirzabella, Örömfi Vidor (Petőfi), Zafyr Czenczi (Kazinczy), Koppantó Pál (Jókai), Túlontúli Leszidor (Hatvany Lajos).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!