Kultúra

2007.06.07. 02:27

Ötvenkét gyermeki kérdés a világról

Székesfehérvár - Vajon mi lesz a kihullott könnyeinkkel? - teszi föl a kérdést egy kislány Kálnay Adél új, Tündérhajszál című könyvében, amelyet Fehérváron is bemutatott az író.

Bokros Judit

Tényleg, mi lesz a könnyeinkkel, miután örömünkben vagy bánatunkban kibuggyannak szemünkből, és fényes barázdákat szántanak arcunkon? A választ mindazok már tudják, akik ellátogattak a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár gyermekrészlegébe, ahol a dunaújvárosi írónő, Kálnay Adél mutatta be legújabb, Tündérhajszál című gyerekkönyvét.

A könyvheti rendezvényen sok kis apróság hallgatta, amint az író- és tanító néni kicsit szomorú gyerekkoráról, könyvszeretetéről, első versikéjéről, majd későbbi köteteiről és saját gyermekeiről mesélt. Kálnay Adél maga is mesék, népmesék olvasásával került közel az irodalomhoz, és a gyerekeket is erre ösztönözte. Így kedves szavai nem csak meséltek, hanem tanácsot adtak, titkon neveltek. Hiszen ahogy az étel testünk, úgy az olvasás lelkünk, szellemünk táplálására szolgál, tehát mindkettőre szükségünk van - mondta az író, akinek gyerekkönyveit főleg a saját gyermekeivel kapcsolatos élmények ihlették. Ezekből a művekből olvasott föl részleteket, hiszen felnőtteknek szóló kötetei most csak mutatóban voltak kiállítva. Kálnay Adél röviden össze is foglalta, miről szólnak a Zsuzsi, a Tündérek éneke, a Szivárványország és a Titkok kertje című könyvek, amelyek leginkább lányoknak íródtak.

Az aktuális Tündérhajszál azonban lányoknak és fiúknak is ajánlott, hiszen két ifjú hölgy és egy fiatalember a főszereplői. Az író azt is elárulta, a Fanni nevű kislány alakját bizony saját lánya ihlette, még nyolcéves korában. Ebből a szempontból a kötet hasonló a Szivárványországhoz, amelynek viszont egy Gergő nevű kisfiú a főhőse, szintén Kálnay Adél egyik fia után. Tehát, visszatérve a Tündérhajszálra, abban ötvenkét rövid történetet talál az olvasó, s a mesék azt tükrözik, hogyan szemlélik a gyerekek a világot, és milyen kérdések merülhetnek föl bennük azzal kapcsolatban. A válaszokat pedig vagy ők maguk, vagy mesebeli alakok, például tündérek adják meg, olykor tanulsággal is szolgálva.

A könyvbemutató után csak úgy záporoztak a kérdések Kálnay Adél felé. Hogyan írta a könyveket? , Mennyi ideig tart egy könyvet megírni? , Hogyan találja ki a történeteket? , Mennyi ideig szeretne még írni? - tudakolták a kicsik, akiknek az író készségesen válaszolt is. A könyvek, mesék ötletei mindig akkor jutnak eszébe, amikor lát valami érdekeset, azután szinte már ott is van a fejében a történet. Következő munkájának főszereplői egyébként minden bizonnyal már az unokái lesznek - súgta meg Kálnay Adél.

És hogy mi lesz a könnyeinkkel? Az a Tündérhajszálból kiderül, de annyit elárulok: a Könnygyűjtő Tündéreknek közük van hozzá...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!