Kultúra

2007.01.16. 03:28

Divat lett múzeumba járni

Budapest (os) - Hol van már az az idő, amikor a múzeum egyet jelentett a poros tárlókkal, amelyek között a látogatónak csakis síri csendben és teljes komolysággal kellett közlekednie...

Kovalcsik Katalin

Eredményes évet zártak a múzeumok 2006-ban. A Szépművészeti Múzeum látogatottsága 60, a Magyar Nemzeti Múzeumé 21 százalékkal növekedett. Sikeresek voltak a nagyszabású időszaki kiállítások: a Magyar Vadak Párizstól Nagybányáig 1904-1914 című tárlatot százezren látták a Magyar Nemzeti Galériában, a Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában és a Picasso szerelmei című kiállításokat 102, illetve 68 ezren tekintették meg a Szépművészeti Múzeumban. A most látható Van Gogh-kiállítás azonban várhatóan minden eddigi látogatói rekordot felülmúl majd. Vándorkiállítások szervezésével a vidéki intézmények is megjelentek azon a kulturális piacon, amelyet eddig elsősorban fővárosi múzeumok népszerű tárlatai jelentettek: Munkácsy Mihály remekműveit Kaposváron, Békéscsabán, Szegeden és Miskolcon csodálhatták meg az érdeklődők. A vidék szecessziója - a szecesszió vidéke című kiállítás Szolnokon, Békéscsabán, Kaposváron, Miskolcon és Sátoraljaújhelyen mutatkozott be. Hatalmas érdeklődés kísérte a Múzeumok majálisát, valamint a Múzeumok éjszakáját. Ez utóbbin 50 budapesti és 41 vidéki múzeum hajnalig fogadta a látogatókat: a fővárosban 140 ezer, a vidéki városokban pedig 63 ezer látogató vett részt ezen a múzeumok éjszakai programjain. Újdonság volt októberben a Múzeumok őszi fesztiválja. A 16 megyére és Budapestre kiterjedő programsorozaton több mint 12 ezer látogató vett részt. Az önkormányzati múzeumok állandó kiállításainak megújítására az intézmények a kulturális tárcához pályázhatnak. Az évek óta elnyerhető támogatások jóvoltából 27 állandó kiállítás újult meg országszerte: 2006-ban adták át például a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, a nagykanizsai Thúry György Múzeum és a Fonyódi Városi Múzeum újjászületett tárlatait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!