Kultúra

2006.11.09. 03:28

A barkácsoló primadonna

Budapest (mti) - A magyar színésznők közül Felföldi Anikó hasonlított leginkább az amerikai bombázó filmsztárokra. Ilyen szempontból nem a legjobb helyre született: fiatal éveiben, a prűd szocializmus korszakában nem igazán használták ki szemrevaló bájait.

Kovalcsik Katalin

Bár az isten is színpadra teremtette, mégis gépészmérnök szeretett volna lenni, akárcsak az édesapja. Kislánykorában soha nem kapott babát, ajándékként barkácskészletnek örült a legjobban. Nem lett mérnök, mert nem vették fel a műszaki egyetemre. A barkácsolás, a fúrás-faragás szenvedélye azonban a mai napig is megmaradt. - Az szerzi a legnagyobb örömet, ha magam készíthetem el a lakás különböző berendezési tárgyait. A lámpaernyőtől kezdve a díszpárnákig mindent én barkácsoltam össze. Nagyon ritka, hogy szerelőt hívok. A kisebb villanyszereléseket, a csap- és zárcseréket magam is meg tudom csinálni. Ma is szívesebben veszek a kezembe egy kombinált fogót vagy csavarhúzót, mint egy parfümszórót vagy horgolótűt. A másik hobbija a színházi kellékek, ruhák gyűjtése. Gyűjteménye egy jelmeztárnak is becsületére válna. - Negyven év óta gyűjtöm a kosztümöket, kalapokat, cipőket, tollakat, flittereket, gyöngyöket és más színházi kellékeket. Szinte minden korból vannak ruháim. Sokszor kisegítettem kolléganőimet a ruhatáramból. Vágyam volt, hogy színházat nyissak. Anikó nemcsak a szerszámokkal bánik ügyesen, nagy szakértelemmel forgatja a tollat is. - Több kötetre való írásom gyűlt már össze, jó volna kiadni őket. Köztük a kollégáimról szóló portrékat, amelyeket portrékáknak nevezek. Kisujjában van a színészszakma, többször kapacitálták, hogy tanítson, de soha nem vállalta. - Türelmetlen és igazságos vagyok - indokolta, hogy miért nem akart színészpalántákat vállalni. - Ha tehetségtelenséget látok, nem tudom magamba fojtani a véleményemet Kritikus énjét vizsgabiztosként élheti ki, mivel az ország több színésziskolájába hívják zsűrizni. Felföldi Anikó az operettszínházban több darabban is játszik, Honthy Hanna egykori sikerszerepeiben is. Mindemellett megszállott színházlátogató - szinte minden premieren ott van, évente száz-százhúsz előadást néz meg. Azt mondja, a színházat soha nem unja meg. Akárcsak a barkácsolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!