2006.07.03. 02:28
Tágra nyílt szemek a korong felett
- Jól meg kell paskolni, ütögetni, mint a rossz gyere-ket - jegyezte meg tréfásan Szekeres Károly fazekas a körülötte tátott szájjal álldogálóknak, m ...
- Jól meg kell paskolni, ütögetni, mint a rossz gyere-ket - jegyezte meg tréfásan Szekeres Károly fazekas a körülötte tátott szájjal álldogálóknak, miközben a korongon lévő agyaggal foglalatoskodott. Ez gyurma? - kérdezték a kicsik, és még olyan merész is akadt közöttük, aki huncut módon megérintette ujjacskájával a készülő kancsót. A fazekas találkozón sokan kérdeztek Károlytól, gyerekek és felnőttek egyaránt. Néhányan a korongozás trükkjeiről, mások a csákvári fazekasság jövőjéről érdeklődtek.
- Úgy vélem, a csákvári fazekasságnak van jövője - kezdte. - Egyre többen érdeklődnek, szeretnék megtanulni ezt a mesterséget. A helyi művészeti iskolában is oktatják. S ha már csak egy-egy mozdulat továbböröklődik azok közül, amelyekkel jellegzetessé tehetjük a csákvári edényeket, akkor elmondhatjuk, hogy lesz, aki folytatja. Hiszen attól a mozdulattól válik egyedivé az az edény, ahogyan kialakítom a fenékszegélyt, ahogyan felteszem a kancsó fülét.
Elmondta korábban a csákvári tűzálló edény országszerte híres volt. Olyan ritka agyagfajtából készült, amelyet három-négy helyen bányásztak. Segítségével adalékok nélkül megrotmázták az edényt, csak tisztítani kellett. Megtudtuk, régen még hetvenkét literes lakodalmas fazekat is készítettek, ám ma már nagyon ritka, hogy a fazekasok vállalkoznának ilyesmire.
- Nagyon sok munkát, odafigyelést és szakmai gyakorlatot igényel egy ilyen edény elkészítése. Nem sok fazekas tudja kialakítani magát a formát, mivel nehéz művelet. S ha tűzálló edényt nem is, de csákvári motívumokkal díszített poharakat, kancsókat, tálakat azért találni a vásárokban.
Mint kiderült, az egyszerű csíkozással készült minta például egyértelműen csákvári, vagy az egymásba futó keresztcsíkok. Továbbá jellegzetes még a macskanyomos minta, amikor az egyik réteg máz széttolja a másikat. Az uralkodó színek a zöld és a sárga.
- Ritkán vásározok, viszont kolléganőim mindig jelen vannak a nagyobb eseményeken portékájukkal - folytatta Szekeres Károly. - Megrendelésre dolgozom, tanítok, többen fordultak hozzám segítségért olyan diákok, akik a csákvári fazekasságról írják a szakdolgozatukat.
Hozzátette mindig lesznek olyan fazekasok Csákváron, akik továbbadják a tudásukat. Ennek ellenére ez a helyi mesterség már soha nem lesz olyan, mint régen volt.
Fotó Pati-Nagy Bence
- Úgy vélem, a csákvári fazekasságnak van jövője - kezdte. - Egyre többen érdeklődnek, szeretnék megtanulni ezt a mesterséget. A helyi művészeti iskolában is oktatják. S ha már csak egy-egy mozdulat továbböröklődik azok közül, amelyekkel jellegzetessé tehetjük a csákvári edényeket, akkor elmondhatjuk, hogy lesz, aki folytatja. Hiszen attól a mozdulattól válik egyedivé az az edény, ahogyan kialakítom a fenékszegélyt, ahogyan felteszem a kancsó fülét.
Elmondta korábban a csákvári tűzálló edény országszerte híres volt. Olyan ritka agyagfajtából készült, amelyet három-négy helyen bányásztak. Segítségével adalékok nélkül megrotmázták az edényt, csak tisztítani kellett. Megtudtuk, régen még hetvenkét literes lakodalmas fazekat is készítettek, ám ma már nagyon ritka, hogy a fazekasok vállalkoznának ilyesmire.
- Nagyon sok munkát, odafigyelést és szakmai gyakorlatot igényel egy ilyen edény elkészítése. Nem sok fazekas tudja kialakítani magát a formát, mivel nehéz művelet. S ha tűzálló edényt nem is, de csákvári motívumokkal díszített poharakat, kancsókat, tálakat azért találni a vásárokban.
Mint kiderült, az egyszerű csíkozással készült minta például egyértelműen csákvári, vagy az egymásba futó keresztcsíkok. Továbbá jellegzetes még a macskanyomos minta, amikor az egyik réteg máz széttolja a másikat. Az uralkodó színek a zöld és a sárga.
- Ritkán vásározok, viszont kolléganőim mindig jelen vannak a nagyobb eseményeken portékájukkal - folytatta Szekeres Károly. - Megrendelésre dolgozom, tanítok, többen fordultak hozzám segítségért olyan diákok, akik a csákvári fazekasságról írják a szakdolgozatukat.
Hozzátette mindig lesznek olyan fazekasok Csákváron, akik továbbadják a tudásukat. Ennek ellenére ez a helyi mesterség már soha nem lesz olyan, mint régen volt.
Fotó Pati-Nagy Bence
Elmondta korábban a csákvári tűzálló edény országszerte híres volt. Olyan ritka agyagfajtából készült, amelyet három-négy helyen bányásztak. Segítségével adalékok nélkül megrotmázták az edényt, csak tisztítani kellett. Megtudtuk, régen még hetvenkét literes lakodalmas fazekat is készítettek, ám ma már nagyon ritka, hogy a fazekasok vállalkoznának ilyesmire.
- Nagyon sok munkát, odafigyelést és szakmai gyakorlatot igényel egy ilyen edény elkészítése. Nem sok fazekas tudja kialakítani magát a formát, mivel nehéz művelet. S ha tűzálló edényt nem is, de csákvári motívumokkal díszített poharakat, kancsókat, tálakat azért találni a vásárokban.
Mint kiderült, az egyszerű csíkozással készült minta például egyértelműen csákvári, vagy az egymásba futó keresztcsíkok. Továbbá jellegzetes még a macskanyomos minta, amikor az egyik réteg máz széttolja a másikat. Az uralkodó színek a zöld és a sárga.
- Ritkán vásározok, viszont kolléganőim mindig jelen vannak a nagyobb eseményeken portékájukkal - folytatta Szekeres Károly. - Megrendelésre dolgozom, tanítok, többen fordultak hozzám segítségért olyan diákok, akik a csákvári fazekasságról írják a szakdolgozatukat.
Hozzátette mindig lesznek olyan fazekasok Csákváron, akik továbbadják a tudásukat. Ennek ellenére ez a helyi mesterség már soha nem lesz olyan, mint régen volt.
Fotó Pati-Nagy Bence
- Nagyon sok munkát, odafigyelést és szakmai gyakorlatot igényel egy ilyen edény elkészítése. Nem sok fazekas tudja kialakítani magát a formát, mivel nehéz művelet. S ha tűzálló edényt nem is, de csákvári motívumokkal díszített poharakat, kancsókat, tálakat azért találni a vásárokban.
Mint kiderült, az egyszerű csíkozással készült minta például egyértelműen csákvári, vagy az egymásba futó keresztcsíkok. Továbbá jellegzetes még a macskanyomos minta, amikor az egyik réteg máz széttolja a másikat. Az uralkodó színek a zöld és a sárga.
- Ritkán vásározok, viszont kolléganőim mindig jelen vannak a nagyobb eseményeken portékájukkal - folytatta Szekeres Károly. - Megrendelésre dolgozom, tanítok, többen fordultak hozzám segítségért olyan diákok, akik a csákvári fazekasságról írják a szakdolgozatukat.
Hozzátette mindig lesznek olyan fazekasok Csákváron, akik továbbadják a tudásukat. Ennek ellenére ez a helyi mesterség már soha nem lesz olyan, mint régen volt.
Fotó Pati-Nagy Bence
Mint kiderült, az egyszerű csíkozással készült minta például egyértelműen csákvári, vagy az egymásba futó keresztcsíkok. Továbbá jellegzetes még a macskanyomos minta, amikor az egyik réteg máz széttolja a másikat. Az uralkodó színek a zöld és a sárga.
- Ritkán vásározok, viszont kolléganőim mindig jelen vannak a nagyobb eseményeken portékájukkal - folytatta Szekeres Károly. - Megrendelésre dolgozom, tanítok, többen fordultak hozzám segítségért olyan diákok, akik a csákvári fazekasságról írják a szakdolgozatukat.
Hozzátette mindig lesznek olyan fazekasok Csákváron, akik továbbadják a tudásukat. Ennek ellenére ez a helyi mesterség már soha nem lesz olyan, mint régen volt.
Fotó Pati-Nagy Bence
- Ritkán vásározok, viszont kolléganőim mindig jelen vannak a nagyobb eseményeken portékájukkal - folytatta Szekeres Károly. - Megrendelésre dolgozom, tanítok, többen fordultak hozzám segítségért olyan diákok, akik a csákvári fazekasságról írják a szakdolgozatukat.
Hozzátette mindig lesznek olyan fazekasok Csákváron, akik továbbadják a tudásukat. Ennek ellenére ez a helyi mesterség már soha nem lesz olyan, mint régen volt.
Fotó Pati-Nagy Bence
Hozzátette mindig lesznek olyan fazekasok Csákváron, akik továbbadják a tudásukat. Ennek ellenére ez a helyi mesterség már soha nem lesz olyan, mint régen volt.
Fotó Pati-Nagy Bence
Fotó Pati-Nagy Bence