Kultúra

2016.02.18. 11:25

12 tény, amit talán nem tudtál a február 18-án született Jókai Mórról

Egyik legnagyobb magyar regényírónk életéről részletesen szólnak ugyan az irodalom tankönyvek és lexikonok, de még nála is találunk ritkán olvasott, apró érdekességeket.

Kocsis Noémi

1. Móricznak keresztelték, míg egyszer csak kapott egy levelet Tóth Lőrinc nevű barátjától, aki tréfásan Mórnak címezte azt. Jókai hasonló szellemben küldött választ, Tóth Lőr-nek, de a rövidített nevet végül is megtartotta.

2. Gyerekként annyira félős volt, hogy szülei alig engedték ki a házból. Legjobban a nagy szakállú zsidóktól, a kutyáktól és az élve eltemetéstől rettegett.

3. Jól tudott németül, latinul, franciául, olaszul, angolul.

4. Minden nap reggel 6-kor kelt és délelőtt tízre már kész is volt az aznapi írói munkával.

5. Fiatalon gyerekeket tanított rajzolni, és több olajképet festett, például Petőfiről is.

6. Bár ügyvédként végzett, csak egyetlen pert sikerült megnyernie – fel is hagyott az ügyvédkedéssel.

7. Mikor 1848. december 30-án a császári hadsereg Bécs megfékezése után Pest ellen kezdett nyomulni, a Gellért hegynél sáncot ásó ezernyi ember között ott ásott Jókai is első feleségével, Laborfalvi Rózával.

8. Ő volt az első magyar író, aki regényei honoráriumából nagypolgári stílusban élhetett.

9. 1863 februárjában lapszerkesztőként perbe fogták és katonai törvényszék előtt - csendháborítás címén – egy év nehéz vasas börtönre ítélték, nemesi címe elkobzása mellett. Elnéző parancsnokának jóvoltából azonban a nehéz vas helyett svábhegyi kirándulgatásokkal, lukulluszi lakmározásokkal, olvasgatással, írással telt a büntetés, majd egy hónap múlva ki is engedték.

10. Hobbik egész sorát művelte: tornázott, vívott, lőtt, rajzolt, festett, elefántcsontból kis szobrokat faragott, szőlészkedett, gyümölcsöt termesztett, értékes tengeri csigákat gyűjtött lelkesen, 8 cm-es távcsövével rendszeresen kémlelte a csillagokat.

11. Halála estéjén ágyban fekve zsebóráját hozzáigazította a lakásban található többihez, majd azt mondta: Aludni akarok – s valóban meghalt. Sírjára – végrendelete szerint – házának kapufélfájából kellett fejfát csinálni.

12. 2003 nyarán kisbolygót neveztek el róla, amely kb. 4-5 km átmérőjű és 5,54 év alatt kerüli meg a Napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!