Kultúra

2010.10.19. 06:17

1100 keresztféléves képzésre jelentkezhetnek

FMH - Csaknem száz intézmény és kar több mint 1100 képzése közül választhatnak az érdeklődők a 2011. évi keresztféléves felvételi során, a diákok november 15-ig nyújthatják be jelentkezési kérelmüket.

MTI

 Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a 2011. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás során 94 felsőoktatási intézmény, kar összesen 1118 képzést hirdetett meg. A jelentkezéseket november 15-ig várják, a felvételi döntéseket január közepén hozzák meg.
   
A meghirdetett képzések túlnyomó részét a felsőfokú végzettségűeknek szóló mesterképzések alkotják (808 meghirdetés), amelyek nemcsak a korábban végzettséget szerzők számára állnak nyitva, hanem azok is jelentkezhetnek, akik 2011. januárban végeznek valamely alapképzési szakon és tanulmányaikat azonnal folytatni akarják. A felsőfokú végzettséggel még nem rendelkezők 82 (plusz 4 hitéleti) költségtérítéses alapképzési szak közül, valamint 228 felsőfokú szakképzés közül választhatnak.
   
Felhívják a figyelmet ugyanakkor arra, hogy alapképzésben a 2011. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás során csak költségtérítéses képzésekre lehet jelentkezni.
    
A jelentkezők korlátlan számú képzést jelölhetnek meg, amelyeket jelentkezéskor rangsorolniuk kell. A felvételi kérelem az előző éveknek megfelelő módon, kétféleképpen nyújtható be: a hagyományos úton, vagyis felsőoktatási felvételi jelentkezési lapon vagy az e-felvételi szolgáltatás felületén keresztül. A felvételi jelentkezési lap ingyenesen beszerezhető az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán, az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságain, valamint a képzéseket meghirdető egyes felsőoktatási intézményekben.
   
A felvételi eljárás alapdíja változatlanul 9000 forint, amely 3 jelentkezés díját foglalja magában. Ennél több jelentkezés esetén jelentkezésenként 2000 forint kiegészítő díjat kell fizetni.
   
A felsőoktatási intézmények saját szabályzatuk alapján kérhetnek az egészségügyi és pályaalkalmassági, valamint a gyakorlati vizsgákért, illetve a mesterképzésekre jelentkezőktől intézményi eljárási díjat is (maximum 4000 forintot). Erről a Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2011. februárban induló képzések című kiadvány intézményenként, karonként ad információt. A fizetendő összeg kiszámításában a Felvi.hu eljárásidíj-kalkulátora is segítséget nyújthat.
   
Az Oktatási Hivatal és a felsőoktatási intézmények által 2011. január közepén megállapított ponthatárok először a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján, a www.felvi.hu weblapon jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!