Külföld

2009.06.23. 19:31

Washingtoni metróbaleset - a jelzőrendszer hibásodhatott meg

A jelzőrendszer meghibásodása okozhatta szakértők szerint azt a hétfői washingtoni metróbalesetet, amelyben a legújabb közlés szerint legalább hét ember halt meg, és több mint 70 megsérült.

feol.hu

Korábban a tűzoltóság kilenc halottról számolt be. Adrian Fenty polgármester legfrissebb, keddi közlése szerint azonban heten haltak meg a közlekedési katasztrófában. Még ez sem végleges adat, ugyanis két sérült állapota, akiket kórházban kezelnek, válságos.
A katasztrófa úgy következett be, hogy az egyik szerelvény nagy sebességgel hátulról belerohant az ugyanazon a sínpályán álló másikba. A halottak között van az előbbi metró 42 éves vezetője.
A baleset a főváros északi részén, a piros vonalon, a Takoma Park és Fort Totten felszíni állomások között történt 5 órakor; ez az egyik legforgalmasabb időszak.
A CNN hírtelevízió képsorai szerint az ütközés következtében az egyik szerelvény eleje rászaladt a másikra. Candace Smith, a metróhatóság szóvivője "borzalmasnak" nevezte az összeütközött metrószerelvények látványát.
Ez volt a legsúlyosabb baleset a washingtoni metróhálózat 33 éves történetében. Több mint 200 tűzoltó érkezett a helyszínre; a mentőalakulatoknak szét kellett vágni a metrókocsikat, hogy a bennragadt utasokat kiszabadítsák.
A The Washington Post által megszólaltatott szakértők szerint a katasztrófát a metró jelzőrendszerének meghibásodása okozhatta. A metrók mozgatását teljesen számítógépek irányítják, és egy ilyen baleset elvileg kizárt, mivel a rendszer, ha észleli, hogy a szerelvények túl közel kerülnek egymáshoz, azonnal lefékezi azokat. Az utasok beszámolói szerint azonban nem történt fékezés.
Az sem kizárt, hogy a metró vezetőjével történhetett valami, akinek a tiszta időben látnia kellett volna az álló szerelvényt, és vészfékezést alkalmazhatott volna. A washingtoni metróhálózatban már többször előfordult, hogy az automatikus biztonsági rendszer nem működött, és a gyorsan fékező vezetők előzték meg a balesetet.
Az Egyesült Államok fővárosában előzőleg 1982-ben történt halálos metróbaleset; három ember halt meg, amikor egy szerelvény kisiklott.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!