Külföld

2010.09.25. 10:58

Visszatért a földre három űrhajós

Moszkva, Koroljov - Egy amerikai és két orosz űrhajóssal a fedélzetén szombaton leszállt a Szojuz TMA-18 orosz űrhajó.

MTI

Az Észak-Kazahsztánban, Arkalik város közelében földet ért kapszulában utazó Tracy Caldwell Dyson, valamint Alekszandr Szkvorcov és Mihail Kornyijenko 176 napot töltött a világűrben keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

A Szojuz TMA-18-nak pénteken kellett volna lekapcsolódnia az űrállomásról, de annak a hermetizálást ellenőrző berendezése téves jelzést adott, s emiatt a rögzítő berendezések nem engedték el az űrhajót.

Az ISS-en jelenleg egy orosz és két amerikai űrhajós tartózkodik. Fjodor Jurcsihin, valamint Shannon Walker és Douglas Wheelock június 18-án érkezett az űrállomásra, és várhatóan mintegy fél évet fog ott eltölteni. Októberben társakat is kapnak - új három fős személyzet érkezik az 1998 óta 355 kilométeres magasságban a Föld körül keringő, 16 ország által épített Nemzetközi Űrállomásra.

A szombaton visszatértek egészségi állapota jó, az április 4-e óta tartó utazás nem viselte meg a vártnál jobban szervezetüket. Miután a leszállóegységből kikerültek, Alekszandr Szkvorcov parancsnok rögtön almát kért, Mihail Kornyijenko fedélzeti mérnök pedig friss uborkát, mert azt már fél éve nem evett.

Az űrhajósokat a leszállás helyéről a kazahsztáni Karagandába viszik, ahonnan a két orosz Moszkvába, amerikai kolléganőjük pedig Houstonba utazik tovább. Szkvorcovot és Kornyijenkót állami kitüntetésre terjesztik fel - közölte Anatolij Perminov, a szövetségi űrügynökség (Roszkoszmosz) vezetője.

Mark Baum, az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA igazgatóhelyettese úgy nyilatkozott, hogy a három űrhajós remekül dolgozott. Több súlyos problémával kellett szembenézniük a világűrben, de minden kihívást nagy szakértelemmel kezeltek és megoldották a gondokat. A nehézségek közé tartozott, hogy augusztusban meghibásodott az űrállomás hűtőrendszere, majd egy távközlési hiba miatt egy teherűrhajó csak kétnapos késéssel tudott kikötni az ISS-en.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!