Külföld

2009.07.29. 05:53

Véres bankrablás Bagdadban: nyolc rendőrt kivégeztek, négymillió dollárt elvittek

Bagdad - Véres és látványos bankrablás történt Bagdadban: a bűnözők nyolc rendőrt meggyilkoltak, s majdnem négymillió amerikai dollárral kereket oldottak. Ez volt az elmúlt évek egyik legnagyobb ilyen akciója Irakban.

feol.hu

A bankrablók keddre virradó éjszaka jutottak be Bagdad központjában a Rafidain állami bank egyik fiókjába. A zárakat nem feszítették fel, s a szakértők egyetlen ajtón vagy ablakon sem találták nyomát az erőszakos behatolásnak: azaz valószínűleg volt egy belső emberük, egy cinkosuk, aki beengedte őket. A bankrablók a kisebb címletekhez hozzá sem nyúltak, csak a nagyobb értékű bankjegyeket vitték el, összesen majdnem 5,6 milliárd dinár (3,8 millió amerikai dollár) értékben. 
    
A behatolók a bankfiókban lévő nyolc rendőrt az alagsorba vitték, majd tarkólövésekkel egyszerűen kivégezték őket. A páncéltermet hegesztőpisztollyal nyitották ki, ami egy iraki rendőrségi illetékes szerint legalább másfél órás munka volt. Az illető egyébként úgy vélte, hogy a bankrablók kormányellenes lázadók lehettek, akik így próbáltak újabb összegeket szerezni harcuk folytatásához, mert külföldről egyre kevesebb pénz érkezik hozzájuk. Az Irakban állomásozó amerikai haderő egyik szóvivője szintén úgy vélte, hogy a szélsőségesek mindinkább bűnügyekkel próbálják biztosítani akcióik finanszírozását.
    

Az eddigi legnagyobb iraki bankrablás 2005 januárjában történt, a Bagdadtól 100 kilométerre lévő Ramadiban: ekkor a bűnözők 13,5 millió dollárt vittek magukkal.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!