Külföld

2010.07.29. 04:43

Vegyszeres tartályok ezrei kerültek az áradó folyóba Kínában

Több mint hétezer vegyszeres tartályt sodort el magával Észak-Kelet Kína nagy folyója - a Szonghuacsiang - Csilin (Jilin) tartomány Csilin városánál - közölték helyi kormányzati illetékesek csütörtökön.

MTI

Háromezer tartályban volt robbanásveszélyes mérgező vegyi anyag, a többi üres volt - állítják az ellenőrök, miután szerdán a város pártbizottsága csak ezernél több eltűnt tartályról adott hírt. A tele tárolók egyenként 170 kilogramm vegyszert tartalmaztak.
Csilinben napok óta esik az eső, s a megáradt Szonghuacsiang (Songhuajiang) folyó immár 24 órája magával ragadta a közelebbről meg nem nevezett helyi vegyi üzem szabadban tárolt hordóit.
Sajtóbeszámolók szerint közülük eddig négyszázat sikerült kihalászni, a mentőegységek a lehetséges megoldásokat keresik, miközben a környezetvédelmi szolgálat emberei ellenőrzik a víz minőségét.
Csilin tartományban, ahol kiöntött a megtelt Hszingsan (Xingshan) víztározó, több mint harmincezer embert ejtett fogságába a víz; Koucsienben (Kouqian) például több tucatnyian a vasútállomáson rekedtek. Nyolcvanöt járást ért hosszan tartó felhőszakadás, egyes helyeken egy napon belül több mint 200 milliméter csapadék zúdult le. Az eső harmincöt hidat tett tönkre és csak Tantung (Dandong) városban közel 700 hektár termőföldben okozott kárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!