Külföld

2011.05.11. 14:07

Védője Demjanjuk felmentését kérte a müncheni perben

A háborús bűncselekményekkel gyanúsított John Demjanjuk felmentését kérte a védelem szerdán Münchenben, az ukrán származású idős férfi ellen 2009 novembere óta tartó perben. Az ügyész még márciusban hat év börtönbüntetés kiszabását indítványozta, az ítélethozatal legkorábban csütörtökön várható.

MTI

A védelem vezető képviselője - a 91 éves, ukrán származású Demjanjuk első számú ügyvédje -, Ulrich Bush a többnapos meghallgatás lezárásaként ezúttal is azt hangoztatta, hogy védence ártatlan és az ellene indított pert jogszerűtlen volt. Bush szerint védencének a hosszú fogva tartásért kártérítést kell kapnia, a letartóztatási parancsot pedig hatályon kívül kell helyezni. Az ügyvéd ezúttal is azt hangoztatta, hogy Demjanjuk - mint fogalmazott - valójában bűnbak, akinek a németek által elkövetett bűnökért kell vezekelnie. Bush előzőleg azzal is érvelt, hogy a náci haláltáborok őrei - akik közé a vád szerint Demjanjuk is tartozott - parancsra cselekedtek.
Demjanjukot azzal vádolták, hogy 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri (Lengyelország) náci haláltábor őreként legkevesebb 27 900 zsidó fogoly megölésében segédkezett. Az ügyészség fő bizonyítéka a perben az 1393. sorszámot viselő SS-szolgálati igazolvány volt, valamint egy hivatalos feljegyzés arról, hogy 1943 márciusában Sobibórba helyezték át. Demjanjuk hadifogoly szovjet katonából lett az SS-nek alárendelt egyik ukrán egység tagja, ellene nincsenek élő tanúk.
Hans-Joachim Lutz ügyész szerint ugyanakkor Demjanjuk ellenkezés nélkül, önként vett részt a zsidók elgázosításában, amiért életfogytiglani börtönbüntetést kaphatott volna. Lutz márciusban azért javasolta mégis a hatéves elzárást, mert az egykori őr hasonló vádak alapján korábban már 8 évet raboskodott Izraelben.
A 2009 novemberében kezdődött perben Demjanjuk egyetlen alkalommal sem szólalt meg, a tárgyalásokat egy félig ággyá átalakított kerekesszékben, sötét napszemüvegben minden rezdülés nélkül hallgatta végig. Ügyvédje védence nevében egyetlen nyilatkozatot olvasott fel - tavaly áprilisban -, amelyben Demjanjuk Hitler áldozatának vallotta magát, és cáfolta az ellene felhozott vádakat. Azt állította, hogy Németország háborús bűnöst akar csinálni belőle, és személyét arra használja fel, hogy elterelje a figyelmet a németek által elkövetett háborús bűncselekményekről. Németországot tette felelőssé azért, hogy annak idején a hadifoglyokat "rabszolgákká" változtatták, és ennek során több ezer ukrán honfitársát kényszerítették arra, hogy a "perverz megsemmisítő táborokban" bűncselekményekben legyenek bűntársak. Azt hangoztatta, hogy a nácik százakat gyilkoltak meg azok közül, akik erre nem voltak hajlandók. Saját szerepéről az ügyvéd által felolvasott nyilatkozatban egyetlen szóval sem tett nem tett említést.
Az Ukrajnában született Ivan Demjanjuk 1942-ben a szovjet hadsereg katonájaként esett német fogságba, ahol a vádirat szerint a nácikkal való együttműködés mellett döntött. A háború után a John nevet felvéve 1951-ben az Egyesült Államokban telepedett le, múltja miatt azonban Washington számára is egyre kényelmetlenebbé vált. Az Egyesült Államok kiadta őt Izraelnek, ahol előbb halálra ítélték, végül azonban bizonyítékok hiánya miatt felmentették. Ezután visszatérhetett az Egyesült Államokba. Később viszont újabb vizsgálat derített fényt arra, hogy Demjanjuk valóban egy, az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, s őrként teljesített szolgálatot a sobibóri megsemmisítő táborban. A müncheni ügyészség 2009 márciusban adott ki elfogatóparancsot ellene, és az Egyesült Államok hosszú bírósági huzavona után májusban toloncolta ki őt.
Demjanjuk mindvégig tagadta bűnösségét, azt állítva, hogy hadifogolyként 1944-ig német táborokban volt, és semmi köze nincs a holokauszthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!