Külföld

2009.05.12. 15:55

Vatikáni szóvivő: a pápa sohasem volt a Hitlerjugend tagja

A pápa sohasem volt a Hitlerjugend tagja - jelentette ki Federico Lombardi atya, a Vatikán szóvivője kedden Jeruzsálemben.

feol.hu

"Tisztázni óhajtom azokat a hazugságokat, amelyeket az izraeli és a nemzetközi sajtó terjeszt" - hangoztatta Lombardi, aki leszögezte: Joseph Ratzingert ugyan akarata ellenére besorozták egy légvédelmi ütegbe, de a náci ideológiát valló ifjúsági szervezetnek nem volt a tagja. "Mindez benne van az életrajzában" - mutatott rá a szóvivő.
Lombardi szerint a valóság az, hogy annak idején a tizenéves Ratzingert szeminaristaként sorozták be egy olyan légvédelmi ütegbe, amely városoknak nyújtott védelmet, de csak rövid ideig szolgált ott. Majd amerikaiak fogságába került, de szabadulása után rögtön visszatért a papi szemináriumba. 
XVI. Benedek hétfőn kereste fel a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt emlékhelyet. Látogatását azonban beárnyékolta az, hogy több izraeli politikus és vallási személyiség éppen a pápa állítólagos hitlerjugendes múltját hánytorgatva fel bírálta a katolikus egyházfőt.  Reuven Rivlin, az izraeli parlament elnöke pedig sem az egyházfő repülőtéri fogadásán, sem a kegyhelyen tett megemlékezésen nem jelent meg.
A pápa a Jad Vasem-i emlékhelyen leszögezte: soha nem szabad letagadni, kisebbíteni vagy elfelejteni a holokauszt áldozatainak szenvedését. Rámutatott, hogy a katolikus egyház odaáll azok mellé is, akiket ma faji okokból, a bőrszínük, az életkörülményeik vagy a vallásuk miatt üldöznek. A keddi izraeli sajtó azonban csalódottan fogadta az egyházfő látogatásának első napját, és különösen a holokauszt-emlékhelyen mondott beszédét.
A Háárec című lapban Tom Szegev történész úgy vélekedett, hogy a pápa "fukarkodott a szavakkal", amikor "megölt zsidókról" beszélt, "mintha csak egy kellemetlen közúti baleset áldozatai lettek volna". A Maariv és a legnagyobb példányszámú Jediót Ahronót azt nehezményezi, hogy XVI. Benedek "nem kért bocsánatot". Ugyanez a véleménye  Meir Iszráél Lau tel-avivi főrabbinak, a Jad Vasem elnökének. A haláltáborokat is megjárt főrabbi hiányolta, hogy a pápa nem tett említést arról, hogy németek vagy a nácik emberek lemészárlásában vettek részt, és egyetlen bocsánatkérő szó sem hagyta el száját.
Lombardi atya az izraeli sajtóbírálatokra válaszolva kifejtette: a pápa Jad Vasem-i látogatása előtt már számtalanszor kifejtette véleményét a holokausztról. Ezt tette az auschwitzi egykori koncentrációs táborban is, amikor odaellátogatott. A vatikáni szóvivő szerint a pápa úgy gondolja, hogy nem kell ezt minden egyes alkalommal megismételnie.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!