Külföld

2008.10.31. 05:24

Válság idején is osztanak prémiumot

<b>USA</b> - A pénzügyi válság ellenére a vezető amerikai bankok vezetői idén sem maradnak nagy prémiumok nélkül az év végén.

nincs nev

A nagybankokat csak a szövetségi támogatás, vagyis az adófizetők pénze mentette meg a bizonytalan jövőtől, mégis kifizetik a prémiumokat - írja a Figyelő a The Washington Times értesülése nyomán. 

A Merrill Lynch például 6,7 milliárd dollár prémium kifizetésére készül, pedig részvényei idén közel 70 százalékkal estek. A Goldman Sachs és a Morgan Stanley pedig 6,9, illetve 6,4 milliárd dollárt költenek jutalmazásra. 

Éppen a napokban vált ismertté, hogy a pénzügyminisztérium 15 milliárd dolláros részvénycsomag felvásárlással segítette a Goldman Sachst, a Merrill Lynch és Morgan Stanley pedig 10-10 milliárd dollárt kapott. 

Az amerikai kongresszusban már többen aggodalmukat fejezték ki a magas vezető juttatások miatt. A képviselőház pénzügyi bizottságának elnöke szerint teljes körű moratóriumot kellene hirdetni a prémiumokra. Szerinte a jutalmak megvonásával a banki menedzserek nem kísérleteznének kockázatos hitelkonstrukciókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!