Külföld

2008.09.20. 06:51

Zavargások Svédországban

<b>Svédország</b> - Globalizációellenes tüntetők felvonulása fajult Zavargássá Malmőben.

nincs nev

Mintegy 700 ember gyűlt össze Malmő belvárosában a Visszavesszük az utcákat nevű akciócsoport felhívására. A tüntetők "A jövő a mienk" feliratú transzparenseket lengettek, és graffitiket rajzoltak az épületekre. 

Egy órával a demonstráció kezdete után már köveket hajigáltak a rendőrökre. A Fekete Blokk nevű szervezet anarchistái kirakatokat zúztak be és utcaköveket szedtek fel, hogy ezekkel támadjanak a könnyfakasztó gránátokat bevető rendőrökre. Éjszaka még mintegy százan randalíroztak a városban - írja a Hírszerző. 

Szerdán vette kezdetét az V. Európai Szociális Fórum, jelszavuk: Lehetséges egy másik Európa. A rendezvénysorozatnak mintegy tízezer résztvevője van, tagjai különböző globalizációellenes pacifisták, környezetvédők, szakszervezeti és emberjogi mozgalmak hívei. A béke- és környezetvédelmi politika alternatív stratégiáit vitatják meg, az emberi jogok erősítéséről tanácskoznak, és a társadalmi visszásságokat pellengérezik ki. 

A vasárnapi zárásig 250 szemináriumot és 400 egyéb kulturális rendezvényt tartanak. Szombaton várhatóan mintegy húszezer ember vonul fel Malmőben, hogy tiltakozzon a globalizáció ellen - közölte a Hírszerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!