Külföld

2008.09.13. 14:45

Sólyom visszaszólt a szlovák miniszternek

<b>Pöstyén</b> - Tűrhetetlennek nevezte <em>Sólyom László</em> magyar államfő a szlovák oktatási miniszter magyar nyelvhasználattal kapcsolatos kijelentését a visegrádi együttműködés államfői csúcstalálkozóján a szlovákiai Pöstyénben. A szlovák miniszter ugyanis logikusnak nevezte, hogy a szlovák fiatalok többsége a nyilvánosság előtt nem kíván magyar szót hallani.

nincs nev

Egy felmérés szerint a tizenöt éves fiatalok több mint hatvan százaléka úgy véli Szlovákiában, hogy a magyar szónak nyilvánosság előtt nincs helye. A szlovák oktatási miniszter erre reagálva azt mondta csütörtökön a parlamentben, hogy van abban egyfajta logika, hogy a gyerekek érteni akarják, amit az államnyelvet nem beszélő polgártársaik mondanak – írja a NOL. 

Sólyom szerint egy olyan országban, ahol tíz százalék magyar él, tűrhetetlen azt mondani, hogy ne használják a magyarok az anyanyelvüket. Meggyőződése, hogy a magyar nyelvhasználat ellenzését mutató felmérés eredménye is más lett volna, ha a legmagasabb politika szintjén nem lenne kifejezett magyarellenesség Szlovákiában. Hiányolja, hogy kormányzati szinten a szlovákok ettől soha nem határolódtak el.

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök a találkozón a két ország jelenlegi kapcsolatáról azt mondta, hogy nem kiélezettek a viszonyok Magyarország és Szlovákia között, de hivatalos kétoldalú államfői találkozó most még nem lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!