Külföld

2008.06.04. 11:14

<u>Obama lehet a demokraták elnökjelöltje</u>

<b>USA/Minnesota</b> - A CNN előrejelzése szerint <em>Barack Obama</em> már elég küldöttet tudhat maga mögött ahhoz, hogy biztosan ő legyen a demokraták jelöltje az idei elnökválasztáson. Ennek történelmi jelentősége van: ő az első afroamerikai, aki eljutott idáig.

nincs nev

A CNN előrejelzése szerint Barack Obama már legalább 2118 delegáltat tudhat maga mögött, ami elegendő ahhoz, hogy megszerezze a demokrata elnökjelöltséget – olvasható az Origón. Obama Minnesota államban mondott beszédet, ahol először jelentette ki: "Én leszek a demokrata jelölt az elnökválasztáson". 

Hillary Clinton, aki nem sokkal korábban szintén beszédet mondott New Yorkban, azt hangsúlyozta, nem akar teljesen félreállni, ugyanis "figyelni kell arra a 18 millió amerikaira, aki rám szavazott". Hillary Clinton még esti beszéde előtt közölte, nyitott arra, hogy ő legyen Obama alelnökjelöltje. 

A republikánusok elnökjelöltje, John McCain is mondott beszédet kedd este, és ebben már úgy beszélt Obamáról, mint leendő ellenfeléről. Nem is kímélte őt, hosszan bírálta gazdasági, egészségügyi és egyéb terveit - közli az Origo.

A két keddi szavazással - Dél-Dakota és Montana államban - véget ért a januárban megkezdődött előválasztási folyamat. A CNN előrejelzése szerint Clinton győzött Dél-Dakotában, míg Obama pedig Montanában. A küldöttek szavaznak arról az augusztus végén esedékes demokrata konvención, hogy ki legyen a párt jelöltje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!