Külföld

2012.01.04. 20:39

Uniós eljárást kérnek Magyarország ellen

Az Európai Parlament zöld frakciója kezdeményezi, hogy az EU indítson eljárást Magyarország ellen az Európai Unió alapvető értékeinek megsértése miatt.

MTI

Ezt Ulrike Lunacek osztrák politikus, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség külpolitikai  szóvivője jelentette be szerdán. Az európai zöldek szeretnék elérni, hogy az EP két hét múlva kezdődő plenáris ülése vegyen napirendre egy, az úgynevezett hetedik cikkely szerinti eljárás megindításáról szóló határozati javaslatot – közölte Ulrike Lunacek. Kijelentette, reméli, hogy a többi frakció támogatja a javaslatot. Az osztrák politikus úgy vélekedett, az új alkotmány életbelépésével Magyarország „de facto autoriter állammá vált”. Az igazságszolgáltatást, a médiát és a parlamentet „de facto Orbán és követői irányítják”, a választókerületek új beosztása is a Fidesznek kedvez, és „megszüntették a nemzeti bank függetlenségét”. ( „A helyzet nemcsak Magyarország számára veszélyes, az Európai Unió alapvető értékeit veszélyezteti” – tette hozzá Lunacek. Ha nem indít eljárást, az EU „nem nézhet többé a tükörbe”, amikor demokráciáról és jogállamiságról van szó – vélekedett az osztrák politikus.

Az Európai Bizottság szerdán felszólította a magyar kormányt, hogy ugyanolyan gyorsan és hatékonyan biztosítsa a médiatörvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági döntés tiszteletben tartását, mint ahogyan tavaly az uniós testületnek az EU-joggal kapcsolatban tett felvetéseire reagált. Ezt Neelie Kroesnak, a brüsszeli bizottság digitális és médiaügyekkel foglalkozó biztosának a szóvivője, Ryan Heath jelentette be. Emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság tavaly december 19-én kimondta: a magyar médiatörvény alkotmányellenes módon korlátozta az írott sajtó szabadságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!