Külföld

2008.10.07. 12:48

Megosztott fizikai Nobel-díj

<b>Stockholm</b> - Kihirdették az idei fizikai Nobel-díjasokat: a három részecskekutató a szubatomi fizikában tapasztalható spontán szimmetriasértés kutatásáért megosztva kapták a díjat.

nincs nev

A díjat odaítélő Svéd Tudományos Akadémia az amerikai állampolgárságú Nambu Joicsiro, és a japán állampolgárságú Kobajasi Makoto és Maszkava Tosihide eredményeit ismerte el. 

Nambu Joicsiro a szubatomi fizikában tapasztalható spontán szimmetriasértés mechanizmusának felfedezéséért kapta a díjat. Kobajasi Makoto és Maszkava Tosihide e szimmetriasértés eredetének felfedezéséért kapta az elismerést, valamint azért, mert megsejtették, hogy legalább három kvarkcsalád létezik a természetben - közölte az Index hírportál. 

A Nobel-díjakat, és a mellé járó 10 millió svéd koronát (körülbelül 250 millió forint), idén is XVI. Károly Gusztáv svéd király adja majd át, december 10-én, a kitüntetést alapító Alfred Nobel 1896-ban bekövetkezett halálának évfordulóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!