Külföld

2008.09.22. 04:44

Lemondott az izraeli kormányfő

<b>Izrael</b> - <em>Ehud Olmert</em> izraeli kormányfő bejelentette lemondását a vasárnapi kabinetülésen. A megvesztegetési botrány miatt távozó miniszterelnök azonban még napokig hivatalban maradhat, amíg az új kormány meg nem alakul.

nincs nev

A szokásos vasárnapi kormányülés elején Olmert bejelentette, hogy lemond Izrael miniszterelnöki hivataláról, majd tovább vezette a kormányülést – értesült az MR1-Kossuth Rádió.

A korrupciós botrányba keveredett Olmert vasárnap este átadta lemondó levelét Simon Peresz államfőnek, ezzel megtörtént a miniszterelnöki posztról való szabályos lemondása. Az elnök valószínűleg a legnagyobb párt vezetőjét, Cipi Livnit bízza meg új kormány alakításával. Livninek 42 nap áll majd rendelkezésére, hogy megalakítsa kormányát. Ha ez nem sikerül, előre hozott választásokat kell kiírni Izraelben.

A korrupciós vádak vizsgálatai során Olmert mindvégig tagadta, hogy bármilyen törvénytelenséget elkövetett volna. Hivatalos visszavonulása után is minden bizonnyal tovább vezeti a volt kormányfő az országot egy ügyvezető kormány élén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!