Külföld

2008.09.13. 17:02

Kivonultak az oroszok Potiból

<b>Poti</b> – Az orosz hadsereg egységei elhagyták a grúziai kikötőváros, Poti térségét. Ezzel az oroszok tartják magukat az augusztus közepén aláírt tűzszüneti tervhez, és szeptember 15-ig kivonulnak a területről.

nincs nev

Ezt az időpontot a kivonulás első szakaszának végrehajtására vállalta Moszkva a grúziai konfliktus lezárásáról szóló, az Európai Unióval kötött egyezségben. 

Helyi beszámolók szerint az orosz katonák páncélozott szállító harcjárműveken távoztak a fekete-tengeri kikötőváros határában kiépített állásaikból, melyeket a Grúziával vívott augusztusi fegyveres konfliktus után állítottak fel – írja az Origo. 

Egy francia hírügynökség értesülései szerint Grúzia egyik szakadár tartományába, Abháziába helyezik át őket, és útközben konvojba rendeződnek a többi grúziai megfigyelő posztot elhagyó orosz alakulattal. 

Dmitrij Medvegyev orosz elnök és az Európai Unió Nicolas Sarkozy francia államfő által vezetett küldöttsége hétfőn írt alá emlékeztetőt Moszkvában a grúz-orosz fegyveres konfliktus lezárásáról. A dokumentum előirányozta, hogy hét napon belül minden orosz békefenntartó erőt kivonnak a grúziai Poti és Szenaki városok között felállított öt orosz megfigyelő posztról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!