Külföld

2008.09.16. 08:44

Feltörték a részecskegyorsító rendszerét

<b>Svájc</b> - Hekkerek támadták meg a Large Hadron Colliderben (LHC) számítógépes rendszerét. Az LHC az emberiség egyik legizgalmasabb és legdrágább tudományos kísérlete, ami megerősíthet, vagy megcáfolhat számos kvantumfizikai elméletet.

nincs nev

A hekkerek kárt nem okoztak, de rámutattak egy védelmi hibára. A Group 2600 elnevezésű hekkercsoport a világ legnagyobb tudományos berendezésének egyik detektorát felügyelő számítógépekhez fért hozzá. A támadás célpontja egyike annak a négy kulcsfontosságú alrendszernek, amelyek az egymással ütköző protonokat monitorozzák - írja az Index. 

A laikusok nagy része leginkább amiatt aggódik, hogy a kísérletek során létrehozott fekete lyukak világvégét okozhatnak, de a fizikusok szerint ennek elenyésző az esélye. Szakértők szerint a hekkertámadások sem okozhatnak katasztrófát. A rendszer védtelensége inkább azért veszélyes, mert a kísérletek eredményét akár néhány unatkozó hekker is módosíthatja. 

A hekkerek egyetlen lépésre voltak a központi számítógépek a feltörésétől, de csak egy figyelmeztető üzenetet hagytak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!