Külföld

2008.09.12. 12:40

Elhunyt a csokoládékirály

<b>Zürich</b> - Elhunyt a német származású, milliárdos svájci kávé- és csokoládékirály. <i>Klaus J. Jacobs</i> 1973 és 1990 között meghatározó befolyással volt a Jacobs Suchard svájci kávé- és csokoládékonszern életére.

nincs nev

Klaus J. Jacobs 1970-ben vette át a nagybátyja által a brémai óvárosban alapított kávékereskedőház, a Joh. Jacobs + Co. vezetését. A cég székhelyét 1973-ban Svájcba helyezte át, 1982-ben pedig egyesítette a Tobler és a Suchard svájci cégekkel. 

A Jacobs Suchard Rt.-t 1990-ben 3,1 milliárd svájci frankért eladta, de a csokoládéüzletnek nem tudott hátat fordítani: 1996-ban létrehozta a világ vezető csokoládé- és kakaógyárát, a Barry Callebaut-t a belga Callebaut és a francia Cacao Barry egyesítésével - emlékeztet az Origo. 

Ugyancsak 1996-ban a svájci Adia és a francia Ecco egyesítésével megteremtette a világ legnagyobb munkaerő-közvetítő ügynökségét, az Adeccót. 

A mecénásként is ismert Klaus J. Jacobs 71 évesen, rákbetegségben halt meg csütörtökre virradóan Zürichben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!