Külföld

2008.05.26. 12:41

<u>A „földrengéstavak” a lakosságot veszélyeztetik</u>

<b>Szecsuán</b> - Legalább hatan életüket vesztették, és több mint ezer ember megsérült a kínai Szecsuán tartományban a vasárnap délután történt, a két héttel ezelőtti földmozgást követő eddigi legerősebb utórengésben.

nincs nev

A magasabb épületek még az epicentrumtól 1250 kilométerre lévő Pekingben is kilengtek. A május 12-i földrengés halottjainak száma már meghaladja a 65 ezret. A földcsuszamlások következtében a térség folyóin 35 torlasz keletkezett, amely miatt most több mint 70 000 túlélő van kitéve az áradásveszélynek – közli az Origo. 

A legveszélyesebbnek a Pejcsuan járásban kialakult Tangcsiasan tavat tekintik, amely egy 752 méter magas természetes gáttal már több mint két hete zárja el Csian folyó vízutánpótlását. A csapadékos idő miatt a helyzet egyre kritikusabbá vált, miután múlt szombaton két méterrel, a mesterséges gát legalacsonyabb pontjától 29 méterre emelkedett a "földrengéstó" vízszintje. 

A kínai néphadsereg 1800 katonája a tó felső szakaszától vasárnap gyalog indult útnak, hogy fejenként tíz kilogramm robbanószert vigyen a 3,2 kilométerre található torlaszhoz. Az alacsonyan fekvő településekről máris kimenekítették a lakosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!