Külföld

2011.04.22. 05:28

Tűzharc a kambodzsai-thaiföldi határon

Tűzharc alakult ki péntek reggel Kambodzsa és Thaiföld határvidékén - jelentették a bangkoki hatóságok, és az incidensről a helyszínről egy kambodzsai katonai parancsnok is beszámolt telefonon a Hszinhua kínai hírügynökségnek.

MTI

A hírt később megerősítette a kambodzsai védelmi minisztérium is.
A tájékoztatás szerint a tűzpárbaj azon a helyen bontakozott ki, ahol már februárban is határvillongások voltak a két ország fegyveres erői között.
Pénteken helyi idő szerint reggel hat órakor dördültek el az első lövések, majd mintegy fél óráig tartott a lövöldözés. Thaiföldi jelentés szerint egy thai katona meghalt, öt másik megsebesült az összecsapásban, amelyben tüzérségi fegyvereket is bevetettek. 
 A két ország között területi vita miatt mérgesedett el a helyzet. Az incidensek okozója a vitatott hovatartozású területen álló, 900 éves Preah Vihear templom, amelyet mindkét ország magáénak tart. A hágai Nemzetközi Bíróság 1962-ben Kambodzsának adta, de nem döntött a körülötte lévő 4,6 négyzetkilométeres terület hovatartozásáról.
Jelenleg Thaiföld tartja ellenőrzése alatt a 2008-ban a világörökség részévé nyilvánított templomhoz vezető utak többségét, és a térségben vannak olyan határszakaszok, amelyeket nem jelöltek ki pontosan.
A februári összecsapásokban tizenegy veszítette életét. Akkor a két fél tűzszünetben állapodott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!