Külföld

2012.04.05. 17:31

Tűz volt egy francia atomerőműben

Tűz ütött ki egy franciaországi atomerőműben csütörtökön - jelentette be a francia állami áramszolgáltató cég, az EDF, amely "nem súlyosnak" minősítette az incidenst.

MTI

A cég hivatalos közleménye szerint a tüzet - amely a normandiai Penly erőmű második blokkjában 12 óra után keletkezett - nem sokkal később sikerült eloltani.

A beszámoló szerint a tűz, illetve a kiszivárgó füst következtében azonnal működésbe lépett a riasztórendszer, amely automatikusan leállította a reaktort.

A hivatalos közlemény szerint személyi sérülés nem történt, a "berendezések biztonságban vannak" és "semmilyen környezetvédelmi következménye" nincs az incidensnek.

Az EDF utóbb azt közölte, hogy két helyen ütött ki tűz, amelynek következtében a riasztórendszer 12h20-kor lépett működésbe. A helyszínre 25 gépjárművel kivonult hatvan tűzoltónak az erőmű saját tűzoltó részlegével közösen 13:15-re sikerült eloltania a 2-es reaktor épületében felcsapó lángokat.

Az első vizsgálatok szerint az egyik szivattyúból kiszivárgott éghető olaj okozhatta az incidenst.

Philippe Druelle, az EDF nukleáris energiatermelésért felelős igazgatóhelyettese a France Info hírrádióban elmondta: a 10 centiméter átmérőjű olajfoltból feltörő lángnyelveket egyetlen poroltóval oltották el, majd a tűzoltók meggyőződtek arról, hogy a blokkban más helyen nem ütött ki tűz. Amint lehűltek a berendezések, az EDF szakértői megvizsgálják, hogy mi okozhatta a szivattyú szivárgását, elvégzik a szükséges javításokat, majd újraindulhat az áramtermelés - tette hozzá.  

A francia nukleáris biztonsági hatóságot (ASN), a helyi prefektúrát és az úgynevezett tájékoztatási helyi bizottságot (CLI) azonnal értesítette az erőmű a tűzről.

Evangelia Petit, az ASN szóvivője azt közölte, hogy az egyik szivattyú leállása miatt állt le automatikusan a reaktor. A tűzoltók ezt követően behatoltak a reaktor épületébe, hogy megnézzék, mi történt, és kisebb, égő olajfoltokat láttak, amelyeket azonnal eloltottak. Azt is jelezte, hogy az ASN pénteken ellenőrzést tart a helyszínen. Megerősítette, hogy a tüzet nagyon gyorsan sikerült eloltani, miután a reaktor valamivel 12 óra után automatikusan leállt.

A Dieppe városától 15 kilométerre, a La Manche-csatorna partján található Penly erőműben két reaktor működik 1990 óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!