Külföld

2011.04.05. 07:48

Túszokat ejtettek lázadók egy libanoni börtönben

Három börtönőrt ejtettek túszul a fellázadt rabok kedden a túlzsúfolt rúmijei börtönben, amely Libanon legnagyobb büntetés-végrehajtási intézete – közölte a libanoni börtönök lelkésze.

MTI

A fogvatartottak hétfő este folytatták tiltakozó megmozdulásukat, amely jelenleg is tart – közölte a tárgyalásokban részt vevő Marván Ganem atya.
A lázadás szombaton tört ki a börtönben, a rabok amnesztiát és a fogva tartás körülményeinek javítását követelik.
A börtönlelkész elmondta: a három börtönőrt az egyik épületben tartják fogva. Nem esett bántódásuk, a foglyok „csak nyomást akarnak gyakorolni követeléseik meghallgatása érdekében”.
A börtönben megszakították az áramszolgáltatást, hogy a fogva tartottak ne tölthessék fel az illegálisan becsempészett mobiltelefonjaikat.
Szombaton a fogva tartottak matracokat gyújtottak fel és betörték a börtön egyik épületének ajtajait és ablakait, a lázadás akkor vasárnapig tartott.
A rossz fogva tartási körülmények – a szűkös cellák és a személyzet hiánya - miatt több lázadás tört ki az utóbbi években a libanoni börtönökben. A rúmijei létesítményben őrzik a libanoni börtönnépesség 65 százalékát: az eredetileg 1500 fős kapacitású intézményben több mint 4000 rab tartózkodik.
Az igazságszolgáltatás igen lassú, egyeseket perük megkezdése előtt évekig tartanak fogva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!