Külföld

2011.08.17. 05:18

Tüntetők is fogadják a pápát a madridi katolikus ifjúsági világtalálkozón

Tünetők is várják majd XVI. Benedek pápát a kedden kezdődő madridi Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó harmadik napján, hogy tiltakozzanak, amiért az állam vállalja a látogatás költségeit a gazdasági nehézségek idején.

MTI

A "felháborodottak" között van a Los Indignados (Méltatlankodók) nevű, főleg fiatalokból álló mozgalom, amelynek tagjai májusban megszállták a Madrid-belvárosi Puerta del Sol teret, hogy így tiltakozzanak a kormány kiadáscsökkentő intézkedései, a gazdasági bajok és a 21 százalékos munkanélküliség miatt.
A hatnapos esemény körüli feszültség csak nőtt kedden, miután a spanyol rendőrség őrizetbe vett egy külföldi vegyészhallgatót azzal a gyanúval, hogy gáztámadást tervezett a pápa költséges fogadása miatt tüntetők ellen. Lefoglalták tőle a számítógépét és olyan kémiai leírásokat, amelyek nem kapcsolódnak tanulmányaihoz. A rendőrség azt állítja, a diák társakat toborzott magának ahhoz, hogy fojtó gázzal és más vegyületekkel támadják meg a tüntetőket szerdán.
De a pápai látogatást bírálják más ifjúsági szervezetek is, meleg, leszbikus és transznemű csoportok, ateisták, sőt egyes spanyol papok is, akik mind kifogásolják, hogy az állam közpénzt költ az egyházfő látogatására.
 "Nem a pápa ellen szervezünk tiltakozást, hanem az esemény ellen, mert az nagyon költséges most, hogy válság van és nagy munkanélküliség. Egy ilyen eseménynek nincs helye egy olyan országban, amelyben ötmillió a munkanélküliek száma" - jelentette ki Evaristo Villar, a magát különböző progresszív katolikus csoportok gyűjtőszervezetének tartó Redes Cristianas egyik papja. A Redes Cristianas is tüntetést rendez a pápa érkezésének előestéjén.
A találkozó szervezői azonban azt állítják, hogy az esemény, amelyen szerintük több mint egymillió zarándok részvételére lehet számítani, nem kerül semmibe a spanyol adófizetőknek, mert a résztvevők díjat fizetnek a részvételért, és ebből mintegy 100 millió euró fog összegyűlni.
A kormány nem hajlandó elárulni, mibe kerül a pápai látogatás, szóvivője csak annyit mondott, hogy a kiadások legnagyobb részét a biztonság garantálása emészti fel. Az egyik rendőrszakszervezet 2,5 millió euróra becsüli a biztonsági intézkedések költségét.
A résztvevők biztonságát és a rendezvény zavartalan lefolyását mintegy 10 ezer rendőr szavatolja, és 30 ezer önkéntes segít a programok lebonyolításában.
A világtalálkozó alkalmából a világ minden tájáról várják Madridba a zarándokokat - közel félmillió latin-amerikai hívő részvételére számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!