Külföld

2012.04.06. 18:35

Tüntetők csaptak össze rendőrökkel Athénban

Nyugdíjalapjuk megcsapolása miatt tüntető dokkmunkások és teherautósofőrök csaptak össze a rendőrökkel Athénban pénteken.

MTI

A narancssárga láthatósági mellényt viselő több száz feldühödött munkás a görög központi bank épülete előtt demonstrált, amiért a kormány által Görögország magánhitelezőivel kötött adósságcsere-megállapodás miatt elvesztették a pénzintézet által kezelt nyugdíjmegtakarításaik jelentős részét.
A márciusi kötvénycsere során 100 milliárd euróval csökkentették Görögország adósságát, amely alapfeltétele volt annak, hogy a bajba jutott dél-európai ország megkapja az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól második, 130 milliárd eurós mentőcsomagját.
A munkások eleinte békésen, fekete zászlókat lengetve és dudálva tüntettek, később azonban elszabadultak az indulatok, s műanyag palackokkal dobálták meg a bank épületét, majd fabotokkal támadtak rá a kivezényelt rohamrendőrökre - írta a The Telegraph brit lap internetes oldalán.
A rendőrség könnygázt és gumibotokat vetett be a tüntetők feloszlatására, az összecsapást követően egy embert kórházba kellett szállítani.
A görög fővárosban sorozatosak a takarékossági intézkedések elleni megmozdulások. Legutóbb szerdán volt tömegtüntetés Athénban, akkor kétezren demonstráltak a parlament közelében lévő Szintagma téren, miután egy nyugdíjas öngyilkosságot követett el a megszorítások miatt.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/9190651/Greek-dockworkers-clash-with-police.html

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!