Külföld

2009.11.29. 08:22

Tüntetés a Fehér Karácsony ellen

Olaszország - Coccaglio lombardiai város mintegy 3000 lakója tüntetett a polgármester által meghirdetett "Fehér Karácsony" akció ellen, amellyel össze akarják írni a városban élő valamennyi külföldit és feljelenteni a hatóságoknak az illegális bevándorlókat.

MTI

Az utcák elnéptelenedtek, az éttermek és üzletek bezártak, a lakosok többsége otthonába zárkózott: ebben a feszült légkörben indult meg szombaton a valamennyi kontinens modelljeit felvonultató olasz textilipari cég híres reklámjára utaló "United colours of Chrismas" nevű tiltakozó menet.

A 8000 lakosú városnak az Északi Liga színeiben megválasztott polgármestere, Franco Claretti a "Fehér Karácsony" nevet adta az kezdeményezésnek, amelynek keretében karácsonyig összeírják a településen élő külföldieket és feljelentik az illegális bevándorlókat, illetve azokat, akiknek lejárt a tartózkodási engedélye.

A kezdeményezés a Vatikán rosszallását is kiváltotta. "Fájdalmas dolog összekötni a karácsonyt és az emberi lényeket érintő nehéz valóságot" - jelentette ki Antonio Maria Veglio érsek, a bevándorlásügyi pápai tanács elnöke.

Roberto Maroni belügyminiszter (Északi Liga) támogatásáról biztosította Clarettit. Umberto Bossi, az Északi Liga vezetője viszont elhatárolódott a kezdeményezéstől. "A polgármesteri hivatal törvényesen járt el, amikor ellenőrizte, ki tartózkodik szabályosan a városban, de az eljárás neve visszatetsző. Nem kellett volna +Fehér Karácsonynak+ nevezni. Néha a forma is része a tartalomnak" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!