Külföld

2010.05.14. 11:05

Tripoli repülőgépszerencsétlenség: hazamehet a 9 éves túlélő

Tripoli - A remények szerint a hétvégén hazatérhet az a 9 éves holland kisfiú, aki az egyetlen utasként élte túl a Líbiában szerdán történt repülőgép-szerencsétlenséget - közölte a holland külügyminisztérium egyik illetékese.

MTI

Az al-Afrikíja (Afriqiya Airways) líbiai légitársaság Johannesburgból indult Airbus A330-200 típusú gépe a líbiai főváros, Tripoli repülőterén, a leszállópályától néhány méterre csapódott a talajba. 
A gépen utazó 104 ember között két csoportnyi holland turista volt. A túlélő, Ruben Van Assouw szülei és bátyja odavesztek a katasztrófában. A gyermek lábai több helyen eltörtek, egy tripoli kórházba szállították, ahol 4 és fél órán át tartó műtétet hajtottak végre rajta. Nagynénje és nagybátyja csütörtök óta mellette van a gyógyintézetben.

Szerda:
Az újabb adatok szerint 103 ember - 92 utas és 11 főnyi személyzet - vesztette életét szerdán a líbiai Tripoli repülőterén történt repülőgép-szerencsétlenségben. Egy kisgyerek túlélte a balesetet.
A líbiai főváros légikikötőjében leszállás közben zuhant le az al-Afrikíja (Afriqiyah Airways) líbiai légitársaságnak a dél-afrikai Johannesburgból érkező utasszállító gépe - közölték a reptér biztonsági szolgálatán. A baleset pontosan reggel hat órakor történt - mondta a szolgálat név nélkül nyilatkozó munkatársa. Az érkezési táblázat szerint a gépnek 6.10-kor kellett volna megérkeznie, Tripoliban akkor jók voltak a meteorológiai körülmények.

Egy kisgyerek csodával határos módon túlélte a líbiai repülőgép lezuhanását - tájékoztatta az MTI-t Marton Béla tripoli magyar nagykövet, aki közölte, hogy a halottak között nincs magyar. Mint mondta, a gép - az első hírekkel ellentétben - nem robbant fel leszállás közben, hanem a földnek csapódott. Európai nem volt az áldozatok között Marton Béla értesülései szerint.
Mohammed Zidán közlekedési miniszter sajtóértekezletén azt közölte, hogy a túlélő gyermek egy tízéves holland kisfiú. Egy tripoli kórházba vitték, sérülései nem életveszélyesek - mondta el a miniszter, aki kizárta azt a feltevést, hogy terrorcselekmény történt volna a gépen.
Egy repülőtéri illetékes azt közölte, hogy a gépen 22 líbiai állampolgár tartózkodott - a személyzet és utasok -, a többiek különböző nemzetiségűek voltak. Korábbi hírek szerint a gépen túlnyomórészt líbiai és dél-afrikai állampolgárok utaztak.
A líbiai légitársaság johannesburgi irodája megerősítette, hogy egy Airbus A330-as gépe szerencsétlenül járt Tripoliban, és azt mondta, hogy a gép "a leszállópályától egy méterre" zuhant le.



 

OLDALTÖRÉS: Súlyos repülőgép-balesetek a világban 2009-2010-ben





Súlyos repülőgép-balesetek a világban 2009-2010-ben


 Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a 2009-2010-ben történt súlyos légi katasztrófákról:





Súlyos repülőgép-balesetek a világban 2009-2010-ben


 Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a 2009-2010-ben történt súlyos légi katasztrófákról:





Súlyos repülőgép-balesetek a világban 2009-2010-ben


 Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a 2009-2010-ben történt súlyos légi katasztrófákról:


2009. február 12., EGYESÜLT ÁLLAMOK: Egy lakóházra zuhant a Continental Airlines légitársaság a New Jersey állambeli Newarkból Buffalóba tartó járata, tíz kilométerre a Buffalo Niagara repülőtértől. A becsapódás után a gép lángra lobbant. A 44 utas és a négytagú személyzet közül senki sem élte túl a katasztrófát, a 49-ik áldozat a ház lakója volt.
2009. június 1., BRAZÍLIA: Az Air France légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó A330-as típusú Airbus gépe az Atlanti-óceán fölött viharzónába került és darabjaira szakadt. A fedélzetén tartózkodó 228 ember - köztük négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar - meghalt. A Brazíliához tartozó Fernando da Noronha szigetcsoporttól 850 kilométerre északkeletre találták meg a roncsokat, s összesen 51 holttest maradványait emelték ki a vízből.
2009. június 30., JEMEN: 153 emberrel (142 utas és 11 fős személyzet) a fedélzetén az Indiai-óceánba zuhant a jemeni légitársaság egyik utasszállító repülőgépe. A szerencsétlenséget egy 14 éves kislány élte túl.
2009. november 1., OROSZORSZÁG: Lezuhant az orosz belügyminisztérium egyik Il-76 típusú teherszállító repülőgépe az oroszországi Jakutföldön, a balesetben a legénység 11 tagja életét vesztette.
2010. január 25., LIBANON: Az Ethiopian Airlines Boeing-737-800-as járata a bejrúti repülőtérről való felszállás után pár kilométerre  tengerbe zuhant. A térségben hatalmas vihar tombolt, az utasszállító a levegőben kettétört és kigyulladt. A balesetet a gépen tartózkodó 83 utas és a héttagú személyzet nem élte túl.
2010. április 10., OROSZORSZÁG/LENGYELORSZÁG: A szmolenszki Szevernij repülőtér közelében leszállás közben lezuhant a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító Tu-154 M típusú repülőgép. A balesetet senki nem élte túl. Kaczynski és kísérete az 1940-ben lemészárolt 22 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre tartott Katinyba (Katyn). A katasztrófa következtében 96 ember halt meg, közöttük a lengyel politikai és katonai vezetés számos képviselője, valamint a szovjetek által kivégzett lengyelek több hozzátartozója is.
2010. április 15., MEXIKÓ: Az ország északi részén, Monterreyben leszállás közben autópályára zuhant egy Airbus A300-as teherszállító repülőgép, amelynek teljes személyzete, öt fő életét vesztette, továbbá az a sofőr, akinek az autóját a repülőgép összezúzta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!