Külföld

2009.10.05. 15:31

Traktoros tüntetők Brüsszelben - szakértők vizsgálják a tejágazat problémáit

FMH - Szakértői csoport létrehozását jelentette be az Európai Bizottság a nehéz helyzetben lévő európai tejágazat problémáinak áttekintésére, Brüsszelben eközben ismét termelők százai tüntettek a felvásárlási árak emelésének érdekében.

feol.hu

Az EU-tagországok mezőgazdasági miniszterei az ágazat egyre nyugtalanítóbb helyzete miatt tartottak rendkívüli találkozót a belga fővárosban. A gazdák szerint nem tűrhető tovább, hogy a literenként legalább szükséges 40 centes árnak jelenleg sok helyütt a felét sem lehet kapni a tejért.
A brüsszeli találkozón a tagállamok több mint kétharmada sürgette, hogy az EU szabályozza újra az ágazatban a termelés és az árak alakítását. Ennek részleteiben ugyanakkor helyszíni források szerint nincs egyetértés a csoporton belül sem. 
Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő közleményt adott ki, amelyben üdvözölte, hogy a 27 uniós tagállam közül 20 támogatta az uniós tejpiaci rendtartás gyökeres átalakítását. Emlékeztetett, hogy a magyar kormány már hónapokkal korábban javasolta a kvótaalapú támogatások, illetve Franciaországgal közösen az exporttámogatások jelentős növelését. Ugyanezt a követelést fogalmazta meg Magyarország az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén is, ahol - jelezte a képviselő - az összes tejtermelésben érdekelt tagállam bírálatot fogalmazott meg az Európai Bizottság tartózkodó magatartásával szemben.
 Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos a találkozón bejelentette, hogy a hónap közepén megkezdi munkáját az a szakértői csoport, amelynek feladata, hogy az ágazat problémáit áttekintse. 
Megerősítette a biztos azt is, hogy Brüsszel már számos intézkedést tett a gazdák segítésére, újabbakat azonban ezúttal nem jelentett be. Emlékeztetett: az idén az unió 600 millió euróval többet költ piaci intézkedésekre, például a kifizetések előrehozatalára, és a tagországoknak is engedélyez gazdaságonként 15 ezer eurónyi támogatást.
Fischer Boel úgy vélte azonban, hogy a jelenlegi költségvetésen kívüli összegek összegyűjtése már nehézségeket okozna a tagállamok részéről. "Örülnék, ha a tagállamok adnának még 5 milliárd eurót a tejágazat számára, de nem vagyok biztos benne, hogy a pénzügyminiszterek is ugyanezen a véleményen vannak" - szögezte le a biztos.
Több miniszter ismét felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a felvásárlási árak csökkentek, a fogyasztók alig érzik a visszaesést pénztárcájukon. Sürgették, hogy vizsgálják meg a nagyáruházak árpolitikáját is. 
A gazdák hónapok óta tüntetnek az unió támogatásának növelése érdekében, de Brüsszel eddig nem teljesítette fő követelésüket, a kvóták fokozatos eltörlésének megállítását. 
Ezúttal közel ezer gazda érkezett a miniszteri tanácskozás színhelyére, jelentős részük traktorral. Néhány tüntető tojásokat és más tárgyakat dobált a rendőrségi kordonon belülre, néhány autógumit is elégettek.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!