Külföld

2009.06.23. 09:50

Tovább épülnek a ciszjordániai zsidó telepek

Izrael utólag jogszerűnek nyilvánítaná egy Ciszjordániában engedély nélkül létesített zsidó telep hatvan lakását, és további 240 lakás megépítését tervezi ugyanott - közölte kedden egy izraeli csoport, amely ellenzi a telepek építését.

feol.hu

A Bimkom izraeli civil szervezet úgy tudja, Ehud Barak izraeli védelmi miniszter hagyta jóvá az erről szóló terveket, s áprilisban adták át a hivatalos iratokat az illetékes hatóságoknak.
A Bimkom - továbbá egy az érintett ciszjordániai területen fekvő palesztin falu, al-Dzsania és a Békét Most izraeli szervezet - kifogást nyújtott be az ügyben illetékes bizottsághoz, amely a következő hetekben dönt arról, jóvá hagyja-e a terveket.
Ha igen, az azt jelentené, hogy Izrael semmibe veszi a palesztin területen létesült zsidó telepek bővítésének befagyasztására vonatkozó amerikai követelést. A palesztinok azt állítják, a telepek bővítése azt a célt szolgálja, hogy Izrael elfoglalja azokat a területeket, amelyeket ők majdani államuk részének tekintenek.
A szóban forgó telep - amelynek a neve Víztározó domb - Rámalláh közelében van, néhány száz méterre egy engedéllyel épült zsidó teleptől, Talmontól. Egyike annak a több mint száz vadtelepnek, amelyet hivatalos engedély nélkül húztak föl.
A nemzetközi közösség álláspontja szerint az ilyen telepek a közel-keleti béke akadályát jelentik. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szokatlan módon nyilvános vitát folytat a telepbővítés kérdéséről Washingtonnal.
Az 1967-es háború óta 121 zsidó telep létesült Ciszjordániában, ezekben ma nagyjából 300 ezer telepes él. További 180 ezer zsidó telepes lakik a megszállt Kelet-Jeruzsálemben.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!